Återgå till en uppdelad riksradio och lokalradio

Sedan 1993 styr P4 Riks över alla P4-kanaler efter att man slog ihop Lokalradion med Riksradion. Innan sammanslagningen var många personer som jobbade på lokalradion rädda för att detta skulle bli lokalradions död, och man kan säga att det delvis stämmer, skriver Carl-Christian Frunck.

Insändare2021-08-11 07:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En sak som många i Östergötlands län gör är att lyssna på radio. Man sitter kanske i bilen, på arbetet eller hemma och lyssnar på någon av kanalerna som finns på nätet eller FM-bandet.

En bra radiokanal som många lyssnar på varje dag är P4 Östergötland, men det är också en kanal som har sina problem. Det spelas samma musik och det är alldeles för mycket torftigt prat från programledarna. Detta leder till att lyssnarna stänger av radio eller byter kanal.

Detta är tyvärr inget nytt. Under årens lopp har många klagat på radions utbud, där bland annat den äldre publiken blir irriterad då de känner sig svikna av P4 Östergötland. Det typiska svar man får höra från cheferna på Sveriges Radios P4-kanaler är att prat och musik med lokalt flödesinnehåll fungerar alldeles utmärkt. Det visar tecken på att man inte vill förändra program och nyhetsverksamhet utan fortsätta tugga på med sömnlöst innehåll, vilket leder till att P4 Östergötland riskerar att bli en kopia av Radio Stockholm i stället för en lokalkanal gjort för Östgötar. Problemet ligger inte på Norrköpingsredaktionen, utan på P4 Riks, som sitter i Stockholm.

Sedan 1993 styr de över alla P4-kanaler efter att man slog ihop Lokalradion med Riksradion. Innan sammanslagningen var många personer som jobbade på lokalradion rädda för att detta skulle bli lokalradions död, och man kan säga att det delvis stämmer. Trots att den lokala delen inte har lagts ner, så är P4 i dag ganska menlös som lokal kanal. Det innehåller massor av program och inslag som inte är lokalt producerade och musiken blir vald från en lista som musikproducent har lagt ihop för den dagen.

När Sveriges Lokalradio drog igång 1977 på 24 platser ute i landet talades det om en vitaliserad demokrati, om hur människor som aldrig kom till tals skulle få en röst i etern, om att debatten skulle stimuleras och det lokala kulturlivet få en given plats i programmen och att lyssnarna skulle bjudas på intressanta nyheter som Sveriges Radio aldrig fick syn på. Dessa visioner om lokalradio som en gång fanns försvann någonstans på vägen. Men varför, frågar jag mig. Beror det på bristande resurser? På hårda besparingskrav?

Oavsett vad folk tycker om P4 Östergötland så anser jag att den har blivit trivial och utslätad trots höga lyssnarsiffror. Men det är också djupt oroande på andra plan. Inte minst när dagstidningarna kämpar för sin överlevnad borde lokalradion kliva fram och bjuda på kvalificerad journalistik; debatter, egna nyheter, analyser, meningsfulla samtal, reportage och bevakning av musik, sport och kultur.

Därför har jag ett förslag som gäller för hela Sveriges Radio – dela upp radion i Riksradion och Lokalradion igen, som det var tidigare. Denna förändring skulle inom SR löna sig på lång sikt. Då får vi fler lokalt gjorda program, mer varierad musikval och även att lokalradiostationerna sänder 18 timmar på vardagar i stället för 9,5 timmar per dag. Dessutom så får varje lokalradiokanal bestämma över sitt eget innehåll och tablå, utan inblandning från Stockholm. Ta in detta förslag och fundera på saken. Jag tror många lyssnare skulle vilja höra orden: "Gomorron Radio Östergötland."