Den 29 maj firades Sveriges veteraner runt om i vårt land men inte i Motala.
Själv fick jag som Motalabo delta i firandet av svenska utlandsveteraner i Oskarshamn. Där man i samband med veterandagen invigde sitt veteranmonument i den vackra stadsparken med tal av landshövding, riksdagsledamöter, kommunledning, Röda korset och Försvarsmakten. Att jag inte kunde fira den i Motala beror på att kommunen valt att inte fira och uppmärksamma de svenskar som frivilligt valt att göra skillnad på plats i främmande land i fredens tjänst.
Sverige har haft tur som än så länge bara har veteraner som gjort utlandstjänst och förhoppningsvis kommer det att förbi så. Men tittar vi österut så pågår ett fruktansvärt krig endast 50 mil från vår gräns. Där ett aggressivt Ryssland gett sig på Ukraina. Ett Ryssland som även hotar Sverige militärt.
Över 100 000 svenska soldater har genom åren deltagit i fredsbefrämjande insatser. Alla soldater kom hem, men alla kom inte hem med hälsan och livet i behåll.
Förutom svenska soldater har en mängd svenskar i olika organisationer gjort skillnad för flyktingar på plats i krigshärjade länder. I vår kommun bor tusentals människor som på plats i sina krigshärjade länder mött svenska veteraner som skyddat och gjort skillnad.
I Motala kommun finns över 2000 svenska utlandsveteraner och ännu fler anhöriga som skickat iväg sina barn, pappor, mammor, flickvänner och pojkvänner för att göra den yttersta uppoffringen, att med risk för sitt eget liv skydda och hjälpa människor i krig.
2014 lämnade jag in ett medborgarförslag till dåvarande kommunledning om att Motala kommun skulle anlägga en minnessten i stadsparken för att hedra svenska veteraner och deras anhöriga som genom åren genomfört uppdrag i fredens tjänst för Sveriges räkning.
Min motivering löd i korthet: Jag vill att Motala kommun på Sveriges veterandag uppmärksammar och hedrar de svenskar och kommuninvånare samt anhöriga som deltagit i fredens tjänst med ett minnesmärke/sten i stadsparken. Där man i lugn och ro kan sitta, tända ett ljus, lägga ned en krans för alla 1000-tals svenskar som har tjänstgjort genom åren, där man hedrar och visar att insatsen som de gjort har varit viktig i skapandet av fred och stabilitet.
Som jag minns svaret var det inte aktuellt ekonomiskt och att en sådan plats hade behövs skötas. Man hänvisade även till att det fanns ett veteranmonument i Stockholm.
Personligen blev jag besviken på svaret som jag tyckte var både cyniskt och känslokallt. Är svenska veteraner och dess anhöriga inte värda mer för Motala kommun?
Nu har det gått åtta år sen mitt medborgarförslag till Motala kommun och jag hoppas att kommunens syn på svenska veteraner och behovet av en minnesplats i kommunen har förändrats under dessa år och att man nu tycker att det är dags och viktigt att hedra de kommuninvånare som rest ut i världen i fredens tjänst. Där min förhoppning och önskan är att Motala 2023 inviger ett veteranmonument på veterandagen i stadsparken, där jag och andra veteraner i Motala med anhöriga får delta, minnas och hedra.