Är det meningen att vi ska acceptera råk-eländet?

Vadstena – Råkornas stad. Milt uttryckt, råkorna har invaderat Vadstena innerstad.

"Vi har blivit rekommenderade att såga ner alla våra vackra björkar som en utväg att få bort råkorna" skriver insändarskribenten.

"Vi har blivit rekommenderade att såga ner alla våra vackra björkar som en utväg att få bort råkorna" skriver insändarskribenten.

Foto: Privat

Insändare2022-04-11 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns åtskilliga kolonier av dessa högljutt skränande fåglar, som dagligen stör oss boende och täcker marken med sin avföring.

Vi har ett antal björkar med många råkbon på vår tomt. Vi har anlitat en arborist i två omgångar för att avlägsna dessa råkbon men redan efter en vecka är de åter uppbyggda. Det har kostat oss tusentals kronor till ingen nytta. 

Jag har flera gånger om dagen försökt skrämma bort råkorna genom att slamra med grytlock men efter några minuter är de tillbaka igen. När råkorna fått sina ungar, har jag ett flertal gånger fått ta hand om döda eller skadade ungar, som fallit ner från bona.

Vi har blivit rekommenderade att såga ner alla våra vackra björkar som en utväg att få bort råkorna. Men det innebär bara att de flyttar till andra träd i innerstan. Jag ser att problemen med råkorna är ett kommunalt problem eftersom dessa råkkolonier har spridit sig över hela stan.

Det kan ju knappast vara lösningen att fälla alla träd i Vadstena.

Jag hoppas verkligen att Vadstena kommun tar tag i våra problem med råkorna innan de blir ännu fler, eller är det meningen att vi skall bara acceptera råk-eländet?