Det kan vi väl tacka Barbro Beck-Friis för, läkare inom geriatrik, och en av pionjärerna inom svensk äldreomsorg. Hon etablerade rehabilitering i långvården och lockade delegationer från hela världen att inspireras av Motalamodellen. Barbro Beck-Friis har haft stor betydelse för våra äldre, särskilt när det gäller demenssjukdomar och vård i livets slutskede. Min dåvarande arbetsgivare skickade oss på åtskilliga kurser och utbildningar i Rätt bemötande, och vi fick lära oss att anhöriga är en viktig del i vården.
Med detta i bagaget kan jag säga att livet som anhörig till närstående med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning sliter. För oavsett om det är i landstingets regi, kommunala eller statliga myndigheter som har till uppgift att hjälpa och stötta personer med ADHD, ADD eller autism, så brister det stort i allt vad "Rätt bemötande" heter. Och då det inte råder någon brist på utbildningar och kurser på nätet för dem vars arbetsuppgift är att hjälpa och stötta denna målgrupp förstår jag inte var problemet ligger?
Citerar några rader från Kunskapguiden och deras "Yrkesintroduktion för baspersonal som arbetar med personer med funktionsnedsättning": "Personer med en funktionsnedsättning har rätt att helt och hållet vara delaktiga i samhället. Förhållningssätt och bemötande har en avgörande betydelse. Med rätt förutsättningar ska personer med funktionsnedsättningar kunna påverka sin situation."
Ni som är anställda att hjälpa individer med en funktionsnedsättning "...ska bemöta dem med respekt, ödmjukhet och empati. Mötet mellan er och enskilda personer är avgörande för att skapa en förtroendefull relation." Men i nio fall av tio bygger mötet på den anställdes eller verksamhetens förutsättningar.
I dagsläget är jag sjukskriven, utbränd och vidbränd från topp till tå på grund av att jag har fått agera vårdkoordinator 24/7 åt mina närstående utöver min 100 procentiga tjänst som undersköterska i Motala kommuns äldreomsorg. Och jag är knappast ensam.
Regeringen, oavsett färg och form, kräver att Försäkringskassan ska se till att sjuktalen minskar. De kan inte bota sjuka, men de kan neka folk att komma in eller stanna längre än 180 dagar i försäkringen. Om regeringen vill se ett friskare folk, börja i rätt ände. Se till att "allas lika värde" och "anhöriga är en viktig del i vården" fungerar i praktiken och inte bara på papper.