Förekomsten av plast i våra hav och sjöar – både det som syns och det som inte syns - är ett gigantiskt växande problem. Hjälp oss att slåss mot plasten i våra hav och sjöar!
Plast är inte enbart skräp som syns och kan plockas upp, utan också små fibrer och väldigt små partiklar, så kallade mikroplast. Ju mindre plastpartiklarna är, desto svårare är det för reningsverken att fånga upp dem. Därför åker miljarder små, små plastpartiklarna rakt ut i vattendragen.
Mikroplast finns och sprids från många källor som vi inte tänker på, till exempel varje gång vi tvättar kläder av syntetiskt material som fleece. Plastpartiklar lossnar också och sprids från bildäck som slits och från konstgräsplaner. De kommer från olika aktiviteter på stränder, från samhällen och fiskeindustrin. Djur som fåglar och fiskar kan fastna i plastskräpet och skadas. När plasten långsamt bryts ner bildas mikroplast, som djuren av misstag kan få i sig. De kan uppfatta plasten i vattnet som mat. Men istället för att bli mätta fastnar de i plastskräp, kvävs eller svälter ihjäl. Plast hittas redan nu i allt levande, från plankton till valar, överallt på jorden.Med bakgrund i detta vil vil uppmana och utmana alla att hjälpa oss att slåss mot plasten i våra hav och sjöar!
Det här kan vi alla göra:
- Inte tvätta i onödan
- Plocka upp skräp – vårt eget och andras
- Släng aldrig fimpar utomhus
- Shoppa mindre, satsa på kvalitet. Det håller längre.
- Bli medlem i Naturskyddsföreningen - så pushar vi tillsammans på politiker och företag.
- Använd tygkassar när du handlar
Läs mer om plastens miljöeffekter på: http://www.naturskyddsforeningen.se/plastfritthav
Vi står i Naturskyddsföreningens tält på Vätternrundan.