Alla kommuner kan bidra till omställningen

Alla kommuner kan bidra till klimatomställningen skriver insändarskribenten och ger förslag på vad Motala kommun kan göra.

Motala kommun kan exempelvis ta fram ett kunskapsunderlag över värdefull natur och skydd av värdefull skog, skriver insändarskribenten.

Motala kommun kan exempelvis ta fram ett kunskapsunderlag över värdefull natur och skydd av värdefull skog, skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-04-25 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste IPCC - rapporten klargör att vi har tre år på oss att stoppa den globala uppvärmningen. Enligt FN:s klimatpanel behövs snabba långtgående förändringar av aldrig tidigare skådat slag i alla delar av samhället. Dagens politiker har ett enormt ansvar att höja landets beredskap inför pågående klimatkatastrof.

Tyvärr finns det hos politikerna hinder som bristande kunskap, otillräckligt stöd och avsaknad för strategier inför kommande klimatförändringar och hur de ska hanteras. Dagens klimatpolitik är ett svek mot oss själva och särskilt mot våra yngsta. Vår planet har försett oss med ett överflöd av naturresurser, men vi människor har inte nyttjat det på ett ansvarsfullt sätt och konsumerar nu långt bortom vad vår planet klarar av.

Det går inte att vänta längre, en cirkulär och hållbar konsumtion borde trätt i kraft för länge sedan. En produktion av hållbara varor med ett litet klimatavtryck är en nödvändighet för att minska vår negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa.

Alla kommuner kan bidra genom små eller stora bidrag till omställning.

Motala kommun kan exempelvis ta fram ett kunskapsunderlag över värdefull natur och skydd av värdefull skog.

Kommunen kan upprätta en våtmarksplan som kartlägger vilka områden som kan återvätas.

Kommunen kan gynna pollinerare genom att ta fram pollineringsplaner.

Om vi inte agerar nu och bromsar förlusten av arter och minskar Sveriges klimatutsläpp så kommer vi människor inte ha en chans att klara oss in i framtiden.