ADHD är en livskamp, ingen modefluga

Man kan inte med viljekraft bli bättre på sådant man har svårt för. Det är som att säga till en person med brutet ben att skärpa till sig och börja gå, skriver signaturen Nilla.

Många känner igen sig i symtom som är förenliga med ADHD, såsom koncentrationssvårigheter. Men det krävs mer än så för att uppfylla kriterierna för en ADHD-diagnos.

Många känner igen sig i symtom som är förenliga med ADHD, såsom koncentrationssvårigheter. Men det krävs mer än så för att uppfylla kriterierna för en ADHD-diagnos.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Insändare2021-07-07 06:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har likt många andra ADHD-diagnostiserade personer i Sverige mötts av kommentaren: "Alla har ju ADHD nu för tiden" så många gånger och det känns som att man negligerar våra svårigheter. 

ADHD är någons livskamp, ingen modefluga. Visst kan många känna igen sig i symtom som är förenliga med ADHD, såsom koncentrationssvårigheter, svårt att komma igång med uppgifter samt rastlöshet. Men det krävs mer än så för att uppfylla kriterierna för en ADHD-diagnos. 

Under en utredning går psykolog och läkare noggrant igenom symtom, sjukdomshistoria och hur patienten påverkas av den eventuella symtomen. Det är först när läkare och psykolog säkerställt att patienten uppfyller alla kriterier som de kan bedöma att patienten uppfyller en ADHD-diagnos. Alla har alltså inte en släng av ADHD och det är ingen fluga. 

En annan kommentar som man ofta får höra: "Det är bara att skärpa till sig så försvinner ADHD". Nej, det är inte "bara". De svårigheter man upplever med ADHD är medfött och beror på att hjärnans kognitiva funktioner fungerar annorlunda. Minne, hur vi tänker, hur vi hanterar information och hur vi löser problem är exempel på sådana funktioner. Man kan inte med viljekraft bli bättre på sådant man har svårt för. Det är som att säga till en person med brutet ben att skärpa till sig och börja gå. Och likt förbaskat kräver samhället att vi med ADHD-diagnos ska rätta oss in i ledet för att passa in? Jag har väldigt svårt att tro att skola, vård, omsorg, arbetsförmedlingen eller försäkringskassan kräver att blinda och döva får klara sig utan blindskrift och teckenspråk i brist på resurser om de ska bli en del av samhället. 

ADHD är inte bara "hittepå". ADHD finns beskrivet i medicinsk litteratur sedan 100 år tillbaka. Redan på 1930-talet myntades begreppet MBD (Minimal Brain Dysfunction) som numera kallas ADHD. Det är samhället som har ändrat sig, därför märks vi med ADHD-diagnos 2.0. Då vi inte klarar av alla krav som ställs på den enskilda individen i brist på resurser i välfärden. Förr fanns det en plats för alla. Det gör det inte i dag.