200 invånare är för lite för ett eget tågstopp

Det har gjorts utredningar både av Region Östergötland och Region Örebro Län som visar på att kostnaden för att bygga en tågstation i Godegård skulle vida överstiga samhällsnyttan med ett tågstopp där, skriver Julie Tran (C), regionråd och ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden.

Insändare2020-07-02 10:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Utveckla, inte avveckla infrastrukturen" (29/6):

I en insändare i MVT argumenterar Johan Liljeberg Nopp för ett tågstopp i Godegård. I den nyligen antagna ”Målbild 2040 för Region Östergötlands engagemang i regional tågtrafik” anges som grundprincip för nya stationslägen att en ort måste ha cirka 4 000 invånare som ett riktvärde, för att kvalificera sig som ort för regional pendeltågstrafik (30-minuterstrafik). Framför allt krävs en utredning för att svara på behovet, funktionen och möjligheten för ett stationsöppnande ur ett helhetsperspektiv. Det vill säga att stationen bidrar till förbättrade resultat gällande resande, marknadsandel, trafikekonomiska aspekter och samhällsnytta. 

Godegård har i dag 200 invånare. Det har gjorts utredningar både av Region Östergötland och Region Örebro Län som visar på att kostnaden för att bygga en tågstation i Godegård skulle vida överstiga samhällsnyttan med ett tågstopp där, även om en tågstation skulle innebär att den enskilda orten gynnas. En ny station är en investering på tiotals miljoner. Varje stopp påverkar även restiden och kapaciteten på banorna. Eftersom restiden är en av de viktigaste faktorerna för attraktiv kollektivtrafik önskar regionen hålla dessa nere och varje tillkommande stopp utredas noggrant enligt vissa kriterier. Stationen måste bidra positivt till målen om ökat resande. Som regionpolitiker måste vi se på helheten och beräkna samhällets nytta. 

Julie Tran (C),
regionråd och ordförande i Trafik- och samhällsplaneringsnämnden