De fixar festen i bröllopsstaden Vadstena

Vadstena utger sig för att vara en bröllopsstad. "Stan är jätteromantisk", menar Josefine Ehn som tillsammans med Linda Carlsson är bröllopskoordinator på Starby hotell, konferens&spa.

Dukar för bröllop.

Dukar för bröllop.

Foto: Foto Starby

VADSTENA2015-01-19 10:21

Josefine Ehn och Linda Carlsson kan inte bara konsten att planera konferenser och stora middagar, de är också inriktade på bröllop i såväl små som stora format.

– Vi erbjuder även "Bröllop på eget hotell" då brudparet hyr hela anläggningen med rum och allt. Fördelen med det konceptet är att man har festen på samma ställe som brudpar och gäster bor, säger Josefine.

Bröllopstoppar?

– Vår och sommar. Maj, juli och augusti är de största bröllopsmånaderna för oss, men vi har bröllop året om, även vintertid svarar Josefine.

Hur går ert arbete till?

– Det börjar med att brudparet kontaktar oss och får en offert. Sedan kommer de hit på en visning och vi planerar hur de tänker sig sin dag. Vi lämnar kontaktuppgifter till andra par om de vill kolla upp hur vi är som bröllopsarrangörer. Paret pratar meny med våra kockar och kommer hit och provsmakar maten. Detaljer tar vi via mejl eller i telefon. Brudparet ska kunna känna att de är i trygga händer. Vi försöker alltid ligga steget före, säger Josefine.

– Toastmastern är viktig på bröllopsdagen, så att vi inte behöver störa brudparet med frågor. Toastmastern i sin tur kopplar tillbaka till oss om exempelvis talen drar ut på tiden, säger Linda.

Vad är det roligaste med bröllopsplaneringen?

– Det är roligt att få vara med hela vägen, från planeringen till bröllopsdagen, att få göra så att paret känner sig nöjda, säger Linda.

Linda och Josefine har fått vara med om att ordna bröllop för en NHL-spelare som de inte avslöjar namnet på.

Drömbröllopspar?

– Det skulle ha varit kul att ta hand om prins Carl Philips och Sofias bröllop (den 13 juni i år). Prinsen brukar ju hålla till på Mantorp park så jag förstår inte varför han inte tänkte på oss?, skojar Josefine.

Trender?

– Närproducerad mat, det är en stor trend. Brudparen vill veta varifrån maten kommer, svarar Josefine.

Vätternröding, rabarber från Vadstena, primörer från Tåkerns trädgård, trattkantareller från de östgötska skogarna, kött från djur häromkring.

– Vi har tillgång till de bästa råvarorna, säger Emil.

Bröllopsfixarna samarbetar med företag i närheten. Bröllopstårtorna exempelvis beställs av lokala bagerier.

Sviten bröllopsdekoreras med rosor, champagne, jordgubbar och choklad, om brudparet så önskar.

Bruden med tärnor brukar börja dagen på spaavdelningen.

– Frisören och make up-artisten kommer dit och gör bruden i ordning. Grabbarna brukar hålla till i sviten under tiden, säger Josefine och fortsätter:

– Paren gifter sig i någon av traktens fina kyrkor och kommer hit till festen med bil, motorcykel eller med häst och vagn, vilket blir allt vanligare. Vi samarbetar med Visit Vadstena och arrangerar sagobröllop på Vadstena slott och man kan gifta sig i vår fina, gröna park. I parken brukar följet kan minglar och dricker brudparets skål i trädgården innan middagen.

Varför är Vadstena en bröllopsstad?

– Vadstena är en jätteromantisk stad! En del av dem som gifter sig här har aldrig varit här, andra har varit här på besök, har bott här eller har annan anknytning med släkt. Många väljer att lägga sitt bröllop här för att Vadstena ligger så bra till, mitt i mellan de stora städerna.

Josefine och Linda om:

Bröllopsgästernas klädsel: Väldigt olika från bröllop tilll bröllop, men vi upplever nog att många har släppt på klädkoden, det är inte så mycket frack och långklänning längre.

Bröllopsfärger i år: Ljusa, champagnenyanser. Inte starka pastellfärger i så stor utsträckning.

Risgryn som man brukar kasta på brudparet: Nu för tiden används fågelvänliga alternativ, de ser ut som risgryn, men smälter. Såpbubblor förekommer.

Starby

Byggdes som ett bostadshus. '

– Med tiden blev huset ett pensionat och därefter hotell, berättar Linda.

År 2007 tog bröderna Mats och Per Wahrén över driften. Huskroppar byggdes samman, 2012 renoverades alla rum och matsalen har fått ett lyft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om