Handelsboden satsar på framtidens odling utan jord

Handelsboden i Svärtinge möter efterfrågan på lokalproducerat genom att även utveckla odling av sallad och örter i vatten inomhus – utan jord.

Albin Wejros har hjälpt sin pappa Jonas Wejros att bygga om på Handelsbodens övervåning för att husera den hydroponiska odlingen.

Albin Wejros har hjälpt sin pappa Jonas Wejros att bygga om på Handelsbodens övervåning för att husera den hydroponiska odlingen.

Foto: Jonas Manell

Östergötland2022-12-29 19:00

Jonas Wejros och Elisabeth Wejros äger och driver Handelsboden, på Tallbackens Gård i Svärtinge. För ett år sedan slog de upp dörrarna, efter ett helt år av renoveringar.  

Med Handelsboden vill de erbjuda sina kunder lokalproducerade råvaror – men i visionen ingår också hydroponisk odling. Det betyder att de vill utveckla odling utan jord, med enbart vatten och näring. I projektet har Jonas även hjälp av sin son Albin Wejros som också har hjälpt till med renoveringarna av lokalen.

– Jag fick idén med hydroponiskt av en brittisk kund och tänkte att det skulle man kunna testa på liten skala, säger Jonas.

undefined
Jonas och Elisabeth Wejros driver Handelsboden på Tallbackens Gård i Svärtinge.

Det finns olika metoder, eller hydroponiska system, att välja bland. Familjen Wejros har valt att satsa på en teknik som kallas NFT (Nutrient Film Technique). 

– Det går ut på att plantorna hänger i rören och rötterna kommer i kontakt med vattnet, som konstant strömmar och samlas upp i en extern tank där vattnet rengörs, syresätts och får tillsatt näringslösning, förklarar Albin Wejros.

Vattnet ska helst vara i konstant rörelse och syresättas för att undvika att rötterna drunknar på grund av att vattnet blir syrefattigt och angrips av bakterier.

undefined
Albin Wejros har hjälpt sin pappa Jonas Wejros att bygga om på Handelsbodens övervåning för att husera den hydroponiska odlingen.

Hydroponiska odlingar går att automatisera och kräver då el och tekniska lösningar för att styra sensorer, vattenhantering, näringstillsättning och övervakning av pH-värde med mera. Med odlingen inomhus blir även växtbelysning viktig för värme och ljus, men även färgen (våglängden) på ljuset spelar en roll i olika stadier.

– Eftersom det är vi som styr hela klimatet och det är ett slutet kretslopp, så tar vi tillvara på allt och spiller inte ut någon gödning i naturen, säger Albin Wejros.

– Vi kommer börja på liten skala, med bladgrönt, så som sallad och örter med kortare odlingstider. När vi har lösningen på plats blir det även lättare att skala upp, fortsätter Jonas.

undefined
I ett tidigt experiment användes skumgummi som material för fröerna att gro i. ”Skumgummi fungerade inte så bra. Vi har en del experimenterande att göra innan vi hittar det som fungerar bäst för oss”, säger Albin Wejros.

Men i dagsläget är odlingen ett projekt vid sidan av deras huvudsakliga sysselsättning, som är en mekanisk verkstad som de flyttade från Norrköping till Finspång tidigare i år. Där jobbar de med skärande bearbetning (fräsning och svarvning i maskiner), konstruktion och prototyp-framställningar samt pulverlackning.

– Här kommer vi även att tillverka egna produkter som skall finnas i Handelsboden, allt från småmöbler till inredningsdetaljer, förklarar Jonas Wejros.

– Vi kommer även kunna designa efter önskemål, fortsätter han.

Längst in i Handelsboden finns också en loppis som följde med i köpet. Men den finns inte med i långtidsplanerna.

– En vision vi har är att ersätta loppisen med en fiskodling och kan på sätt tillverka vår egen näring för odlingen, säger Jonas. 

– Men visst vore det roligt att kunna erbjuda regnbåge i Handelsboden, fortsätter han.

undefined
Handelsboden, på Tallbackens Gård, har gjort en större investering i solceller för att bli självförsörjande på el, bland annat på grund av de hydroponiska lösningarna.

Hur påverkas ni av lågkonjunkturen och de höga elpriserna? 

– Småskaliga producenter har haft det tufft under pandemin och nu även lågkonjunkturen så är det många som inte överlever, utan de lägger ner. Som tur är lever vi inte på det här, säger Jonas Wejros. 

– Det är dock fortfarande en stark efterfrågan på lokalt- och egenproducerat. Men vi ser en förändring och kunderna håller hårdare i slantarna. Det betyder att vi måste anpassa oss och byta ut delar av vårt sortiment. En liten burk för 75 kronor fungerar inte längre – trots att det är lokalproducerat, fortsätter han.

undefined
Den lokal som familjen Wejros hittade på Blocket har tidigare varit ett hönseri.
Hydroponisk odling

Ordet kommer från grekiskans hydro (vatten) och ponos (arbete). Att odla hydroponiskt innebär att odla i näringsberikat vatten, eller näringslösning, helt utan jord.

Fenomenet kan spåras till 1600-talet, men först på 1930-talet började amerikanska forskare se kommersiella möjligheter.

Fördelar är att man lättare kan odla året runt och få snabbare tillväxt på mindre yta. Det går åt mindre vatten och kan enklare automatiseras. En av nackdelarna är att odlingen blir mer resurskrävande.

Karta: Finspångsvägen 497
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!