Träningen hjälpte Bengt tillbaka efter covid-19

Det tog Bengt Wallin en dryg månad att känna sig fullständigt återställd efter att ha insjuknat i covid-19. Hans medicin? En timmes träning varje dag.

"Det är ganska få människor som mår dåligt efter en löptur", säger Bengt.

"Det är ganska få människor som mår dåligt efter en löptur", säger Bengt.

Foto: Privat

Östergötland2022-03-04 21:00

Himlen är tung av grå moln och det regnar lätt över Tannefors. Bengt Wallin sitter på ett kafé, längst in i hörnet, med en lunchsmörgås, en chokladbiskvi och en kopp kaffe framför sig. Hans ansikte spricker upp i ett glatt leende när han ser oss och han är snabbt uppe på fötter för att hälsa. Handslaget är fast.

Det går inte att se några spår av den sjukdom som satte världen i brand för ett par år sedan och som Bengt själv drabbades av för en dryg månad sedan – covid-19.

– Egentligen blev jag inte så sjuk, det var som en vanlig influensa. Hade jag och familjen inte blivit uppmanade att testa oss så hade vi nog inte ens fattat att vi hade det.

undefined
"Jag har levt med astmaproblematik hela livet. När jag har varit som sämst så har det varit en prövning att gå upp för en trappa. Nu var det väldigt länge sedan jag var så dålig, men jag har varit där", berättar Bengt. Träningen har hjälpt honom.

Ändå tog det en hel månad av daglig träning, efter tillfrisknandet, innan Bengt hade återfått den kropp som han hade innan han blev sjuk.

Men, låt oss återkomma till hans sjukdomsförlopp.

När vi träffas har Bengt lunchrast från sitt arbete som IT-chef på Saab. Vid sidan om anställningen arbetar han som egenföretagare inom personlig träning.

Träningen, och då konditionsidrott, har varit en naturlig del av hans liv sedan barnsben.

– Jag har alltid tränat, mer eller mindre. Läkarna har ordinerat mig att hålla igång från låg ålder med tanke på min astma. Det är ju så att ju bättre kondition du har, desto bättre kommer din astma att fungera i vardagen. Så det har alltid funnits med på något sätt, att hålla igång.

undefined
"Bra kondition är A och O för mig, rent allmänt, för att må bra och komma tillbaka fortare från eventuella sjukdomar", säger Bengt.

För fem år sedan gick Bengt den utbildning som krävdes för att han skulle få kalla sig för "personlig tränare inom konditionsidrott".

– Jag skadade mig jämt och ständigt och fattade inte varför, så jag tänkte att ett bra sätt att förstå kunde vara genom att skaffa mig en ordentlig utbildning.

Kan du, så här i efter hand, se det som att du alltid har tränat, men att du har tränat fel?

– Ja, delvis. Jag tycker om att ta ut mig, men det är inte alltid rätt väg att gå. Det kan funka när man är yngre, men när man börjar passera 30 så är det oftast inte rimligt att köra lika hårt.

I dag, nyss fyllda 50, är det viktigaste för Bengt att ha en bra kondition och att få till en kontinuitet i träningen.

– Att ha ett längre uppehåll är aldrig bra. Har du en kontinuitet så smörjer och underhåller du systemet, kroppen, hela tiden. Det tar ett tag att komma tillbaka efter ett träningsuppehåll.

undefined
"Det är ganska få människor som mår dåligt efter en löptur", säger Bengt.

Efter trettonhelgen, när Bengt och familjen insjuknade i covid-19, hade han själv ett träningsuppehåll på ungefär 10 dagar. Trots att han inte blev speciellt sjuk och inte hade ett speciellt långt uppehåll så tog det alltså en hel månad av daglig träning innan han kände sig återställd.

– När jag började träna igen så kände jag igen den här klassiska astmaeffekten. Det var som att jag inte fick luft i lungorna. Upplevelsen då är att man har superdålig kondition, men egentligen har man bara fått en effekt av covid-19 som man inte varit mentalt förberedd på.

I dag springer Bengt igen, på samma sätt som innan covid-19 äntrade hans liv.

Vi lever i en utseendefixerad värld. Kan du se något negativt med din roll som personlig tränare eller att överlag uppmana folk till mer rörelse?

– Om motivet till träningen är för att se bra ut, då tycker jag att man har fel motiv. Träning ska utgå ifrån att man ska må bra.

Att må bra av träning är lätt, hävdar Bengt.

– Framför allt löpning gör att hjärnan frigör otroligt mycket ämnen som är väldigt stimulerande och bra för kroppen. Det är ju många människor som vittnar om att deras problem har försvunnit efter en löptur.

undefined
"Du kan komma till ett läge där du känner att du inte mår bra för att du inte får springa en dag, men det kräver sex-åtta veckor med kontinuerlig träning för att du ska komma dit. Då har du etablerat en vana", säger Bengt.

Löpningen ligger, enligt honom, dessutom i människans natur.

– Löpning har på något sätt alltid varit det fundamentala sättet att ta sig fram. Man har jagat och då har man sprungit för att komma ifatt sina byten, till exempel. När vi springer i dag så kommer vi nog på något sätt tillbaka lite till "det ursprungliga".

Varför kan det, trots det, vara svårt att motivera sig själv till träning, då?

– Det är också kopplat till hjärnan och dess inneboende önskan om att överleva. Hjärnan i sig har inget behov av att röra på sig, den är bara ute efter att din kropp ska överleva och då vill den spara energi. Så enkelt är det faktiskt.

Det är inte nödvändigt att träna varje dag, understryker Bengt. Två till tre gånger i veckan räcker. Det är viktigt att hitta en träningsform som känns rolig.

– Du måste någonstans göra det som du tycker är roligt och mår bra av. Livet är för kort för att inte levas.

undefined
För Bengt har träningen blivit som ett beroende, men ett bra sådant, enligt honom själv. "Jag får höra det hemma om jag inte har tränat på någon dag. Då säger hustrun att 'kan du inte ge dig ut och springa så det går att prata med dig sedan?'", berättar han leende.
För en dryg månad sedan insjuknade Bengt Wallin i covid-19. Trots att han inte blev speciellt sjuk och bara hade ett träningsuppehåll på tio dagar så tog det honom en månad att känna sig fullständigt återställd.
För en dryg månad sedan insjuknade Bengt Wallin i covid-19. Trots att han inte blev speciellt sjuk och bara hade ett träningsuppehåll på tio dagar så tog det honom en månad att känna sig fullständigt återställd.
Kort om Bengt Wallin

Bor: Rimforsa. Från södra Kinda.

Familj: Fru och en dotter på 17 år.

Ålder: Nyss fyllda 50.

Sysselsättning: Arbetar som IT-chef på Saab samt personlig tränare inom sitt eget företag. 

Övrigt: Har snöat in på maratontävlingar. Sprang det första under 2012 och har sedan dess sprungit 24 stycken. Har gjort en "Marathon Major". Bengt blev nummer 80 i Sverige att klara det. Totalt har 103 svenskar gjort det, varav två bor i Rimforsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!