John Cederqvist flyttade till Hästholmen med sin familj från Falun 2017. Han är uppvuxen i Motala och har även bott i Göteborg under sina inledande studier till läkare. Han har sedan tioårsåldern spelat gitarr och haft olika band ihop med vänner i Motala. John beskriver att han tillbringat mycket tid i replokalen.
– Jag har lärt mig mycket genom att spela med andra. Det blev också som en belöning att spela tillsammans.
På högstadiet var det mycket hårdrock och metal, vilket sedan byttes mot 60-70-tals rock i coverbandet Vinakademin.
– Stones, Hendrix, Beatles och Bowie är musik jag är uppvuxen med. Det ligger mig varmt om hjärtat, det har alltid funnits musik där hemma, hyllmeter med LP och CD.
För tio år sedan började John skriva egen musik och 2015 bildades bandet "Johnny & Drevet" med ett gäng kompisar i Motala. ”Johnny” kunde både härledas till hans namn ”John” och samtidigt en flirt med själva namnet som är flitigt återkommande i musiksammanhang.
Hur föds din musik?
– Jag börjar alltid med låten och en bra känsla är det viktigaste, jag har aldrig skrivit en text före en låt. Den kan ligga och gro ett tag, sedan tar jag upp gitarren och känner om det finns en känsla. Låten maler i huvudet, jag vill bara få den ur mig.
Gitarren har länge varit självklar, men att vara frontfigur var aldrig Johns önskan.
– Jag är egentligen inte så intresserad av att stå längst fram på en scen, min stora dröm är att vara låtskrivare till andra. Det skulle vara kul att få med en låt i melodifestivalen.
Varför just melodifestivalen?
– Tycka vad man vill om konceptet, men det skulle ju ändå vara ett erkännande.
Förutom musiken, jobbar John som läkare på vårdcentralen i Ödeshög. Han gör sin specialisttjänstgöring, som leder fram till specialist i allmänmedicin. En titel som innebär 12 års studier och arbete. Som allmänläkare krävs ett brett kunnande inom många olika områden.
– Det går alltid att göra någonting även om man inte alltid kan bota. Det handlar också om att försöka göra rätt sak vid rätt tid.
Många snabba beslut måste tas och en ständig analys om vad patientens symptom betyder.
– Det kändes inspirerande att jobba på vårdcentral i glesbygd, man får även en del akuta fall. Det får man aldrig i en större stad, där en akutmottagning finns.
När började intresset för läkaryrket?
– Även det är hemifrån, längtan har alltid funnits där. Både mamma och pappa har jobbat inom vården. Sedan är det nog det närmsta man kan komma ett kall.
Som barn hade han förebilder inom yrket och upplevde tidigt att det var något som var meningsfullt.
– För mig är det viktigt att göra något som har betydelse.
John jämför resonemanget med det japanska uttrycket "Ikigai", vilket handlar om meningsfullhet i livet och den vardagliga närvaron med aktiviteter och upplevelser. Ikiru betyder "att leva" och Kai betyder "värde".
– Det är spännande också, ett dagligt detektivarbete där någon presenterar ett problem som jag ska försöka lista ut vad det är.
Under Motalas kärleksvecka hade Johns nya band, Americonda scenpremiär. De har sedan december 2020 släppt fyra singlar. Blickarna vänds mot USA och singer-songwriting. Inspirationen kommer från country och pop, såsom The Band, Gavin DeGraw samt The Staple Singers.
– Att kunna stå inför en publik igen känns jättekul. Grejen med att spela är ju att göra det tillsammans, det är en lagsport.