Röda Korset-gänget vill växa

– Vi söker folk som vill driva mötesplatser i Motala, säger Matilda Hägglund, ordförande i Röda Korset Motala. Som lever vidare, vilket MVT kunde berätta i början av februari. Men det behövs fler volontärer.

Matilda Hägglund, Inger Wernqvist och Kerstin Petersson vill locka många fler volontärer till Röda Korsets verksamhet i Motala. Alla idéer och alla som vill vara en del av gemenskapen och dessutom göra nytta är välkomna.

Matilda Hägglund, Inger Wernqvist och Kerstin Petersson vill locka många fler volontärer till Röda Korsets verksamhet i Motala. Alla idéer och alla som vill vara en del av gemenskapen och dessutom göra nytta är välkomna.

Foto: Per Carlsson

Motala2019-04-02 09:57

I dag är hantverksgruppen – som träffas i ABF:s lokaler måndagsförmiddagar och onsdagseftermiddagar – Röda Korsets huvudverksamhet sedan second hand-butiken Kupan stängde i höstas.

Till hantverksgruppen är vem som helst välkommen, det är bara att droppa in utan föranmälan. Och man behöver inte handarbeta. Dock finns tyger, garner och symaskiner att tillgå.

Man är välkommen att ta en fika, prata lite och titta på när andra flitigt syr och stickar. Nysvenskar kommer för en chans till språkträning och att knyta kontakter. Det brukar vara ett 20-tal som deltar de två dagarna i veckan.

– Vi har ett otroligt bra samarbete med ABF, säger volontären Kerstin Petersson.

– Men vi vill utöka verksamheten och verka på fler sätt och platser i Motala, säger ordförande Matilda Hägglund, som påpekar att prioritet ett nu är att locka fler frivilliga för att utöka deltagandet i kommunen.

– Vem vill göra något för andra i Motala? Den frågan vill jag ställa till alla. De som vill börja verka inom Röda Korset blir också de som får sätta agendan för verksamhetens innehåll och var den ska bedrivas.

– Det som behövs är mötesplatser, säger volontären Kerstin Petersson.

Varken hon eller Matilda vill egentligen definiera vilken sorts mötesplatser det ska handla om. Huvudsaken är att det kan uppstå forum där människor kan sammanstråla. Det finns en ensamhet i samhället och både grupper och enskilda som står vid sidan av.

– Det kan handla om någonstans där till exempel mammor eller ensamma herrar kan träffas. Eller någon form av språkkaféer, läxhjälp, läsecirklar, egentligen vad som helst. Som sagt: den som kommer som volontär får komma med idéerna, allt och alla är välkomna.

Kerstin Petersson är veteran inom Röda Korset.

– Jag gick med i Ungdomens Röda Kors redan som tioåring, hemma i Gusum, berättar hon.

– Jag hade en lärare som var engagerad och hon lockade mig att gå med, lära mig göra första förband och sådant. Och på den tiden var ju Röda Korset-verksamheten jättestor överallt.

Kerstin har sedan fortsatt och verkar alltjämnt som volontär. Hon jobbade i Kupan och fortsätter i hantverksgruppen nu, liksom vännen Inger Wernqvist, som blev lockad in i verksamheten av Kerstin.

– Jag gick med i en första hjälpen-grupp för kanske 20 år sedan. Och jobbade sedan i Kupan efter att jag gått i pension, berättar Inger.

– Man vill helt enkelt göra nytta, vill vara till hjälp, säger Inger om sitt mångåriga engagemang.

– Ja, man känner att man behövs, säger Kerstin Petersson.

Matilda Hägglund är ordförande och något av eldsjäl i Motalaavdelningen. Hon blev ordförande i juni förra året men hade då varit aktiv ett år. Matilda kom till Motala från västerbottniska Byske 2010, när hon fick jobb som ungdomscoach i Hallen.

– Jag älskar Röda Korset. Det roliga är att man kommer i kontakt med alla slags människor, och fina människor. Röda Korset är ju en helt obunden organisation, det handlar bara om att göra nytta. Och att mötas.

Matildas dröm är att någon gång arbeta internationellt inom Röda Korset.

I dag jobbar ungefär tolv volontärer i Motala, vilket är samma antal som arbetade med Kupan. Som i nästan all föreningsverksamhet är det svårt att locka yngre. Matilda Hägglund hoppas mycket på de marknadsföringskanaler som finns: Facebook, Röda Korsets databas för volontärer, Volontärbyrån. Men vill också se ett samarbete med kommunen, bland annat när det gäller lokaler.

– Men det viktiga: Vi behöver drivande människor. Kom med bra idéer. Vad som helst!

Röda Korset i Motala

Motalakretsen driver en mötesplats, Hantverksgruppen, och söker nya volontärer som kan dra i gång fler mötesplatser.

Borensbergskretsen har stående aktiviteter där man samlar in pengar till verksamheten.

Tjällmo-Godegård har en sy- och stickgrupp som träffas onsdagsförmiddagar i församlingshemmet.

Även Ekebyborna-Ask har en egen avdelning.

I Sverige finns 800 lokalavdelningar. Röda Korset är verksamt i 191 länder och har 97 miljoner medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om