Egentligen är det tre ganska olika arbeten som upptar den mesta tiden i Peder Schulzes dagliga liv. Han lyckas nämligen också klämma in släktforskning mellan varven.
Sedan nyligen har samtliga elever på Platengymnasiet i Motala varsin bärbar dator. Det innebär cirka 600 datorer som kräver service av alla tänkbara slag, och för det behövs för närvarande två datatekniker, varav en är Peder.
Jobbet handlar mycket om att springa runt till klassrummen och lösa problem. Peder Schultze är lämpad för uppgiften, eftersom han redan på Luxor ABC 80-tiden satt hemma och bokstavligen skruvade och mekade med den tidens PC.
– Jag blev intresserad av programmering, hemsidesdesign, bildredigering och allt sådant, men nätverk och att reparera datorer har varit intressantast, säger Peder.
Från början gick han verkstadsteknisk linje på gymnasiet, började jobba på Motala Verkstad och var anställd där i fyra år.
– Men intresset för elektronik tog över så jag vidareutbildade mig på tv- och videoservice.
Lagom när Peder var fullfjädrad på elektronik gick Luxor i graven. Men han fortsatte att utbilda sig i datorvärlden och blev klar även där.
Då sprack IT-bubblan.
– Jag startade eget, men det gick inte runt.
Han har sedan avverkat många arbetsplatser fram till i dag, när han landat på Platengymnasiet, där han stortrivs.
Det andra som upptar Peder Schulzes tid är dans, i alla former. Det intresset föddes i början av 1990-talet.
– Vi var ett kompisgäng som anmälde oss till en ABF-kurs i bugg. Jag fastnade direkt, gick en fortsättningskurs och ytterligare en kurs hos Folkdansgillet, som lärde ut en annan variant av bugg.
Nu hade ett intresse fötts som sedan dess bara ökat.
Peder började tävla för Linköpings Folkdansklubb, men insåg att det skulle behövas en dansförening att tävla för i Motala.
– 1993 försökte jag dra i gång en förening, men intresset var lite för litet.
Två år senare gjordes ett nytt försök och då startades Sportdansföreningen Wetternbuggarna. Sedan dessa har Peder suttit i styrelsen och hållit buggkurser för barn och vuxna. Wetternbuggarna blev snabbt en stor och välkänd förening i dans-Sverige, med många tävlingsdansare och stora framgångar. Numera är förening stabil, med många instruktörer och flera dansstilar, dock inte lika många tävlande som under storhetstiden.
I dag har föreningen 450 medlemmar, varav de flesta är vanliga kursdeltagare som vill lära sig dansa. Trots namnet ägnar man sig även åt foxtrot, salsa, West Coast Swing, och en del ungdomsverksamhet.
Föreningen har 15 instruktörer och lokaler på Södra Allén i Motala. Vill man till exempel lära sig bugga finns det grundkurs, fortsättning 1 och 2. I West Coast Swing finns tre nivåer.
– Förr höll vi till i Folkets Park och innan dess Södergården, men nu har vi en jättefin lokal på Södra Allén, med verksamhet i två salar samtidigt.
Peder Schulze drabbades för några år sedan av artros i en höft, vilket gjorde att han fick svårigheter med just buggandet. Det ledde till att han provade andra dansformer och hittade just West Coast Swing, vilket han brinner för i dag. Efter en höftoperation blev han snabbt återställd och dansar numera nästan alla veckans dagar.
– West Coast Swing är en pardans som delvis liknar buggen, men känns på ett helt annat sätt, och man dansar till annan musik. Den har sitt ursprung i Kalifornien, men har snabbt spridit sig över hela världen, berättar Peder.
Man behöver lära sig grunderna, men kan sedan börja tolka musiken och i princip göra vad som helst bara man behåller förandet.
– Alltså en väldigt fri och lekfull dans. Man kan söka på Youtube, fast då är det mest rena proffs man hittar.
Wetternbuggarna i Motala var tidiga med att introducera dansen och har redan ett 60-tal WCS-dansare på tre olika nivåer.
Annat som Peder var aktiv i som ung var orientering, längdåkning, lite korpfotboll, och badminton – i BK Formsvacka. Senare kom intresset för golf, men efter att fått höftprotesen inopererad vågar han inte spela eftersom man trycker på kraften med just höftrörelsen. Det kan bli en försiktig sällskapsrunda någon gång, men inte mer.
Men kurser i West Coast Swing fortsätter han med, och att åka på större WCS-evenemang och tävla. Schemat är späckat.
Blir det någon tid över så läggs den på släktforskning som Peder sysslat med i cirka 20 år, och även gjort många större släktutredningar till vänner.
– Även det är en hobby som man aldrig kan bli klar med, eftersom släktträd kan utvidgas i alla möjliga riktningar, säger han.
Och så ska Peder Schulze alltså hinna fylla 50 också, på måndag.