Han tar emot i det som en gång var Östra skolans vaktmästarbostad, där Dag Carlquist har ett litet anspråkslöst kontor.
Men han är också ordförande för Frimurarnas fastighetsbolag, MFAB Murarnas Fastighetsförvaltning AB i Motala, som äger och har renoverat både det gula trähuset och själva före detta skolbyggnaden, där numera bland andra Korpen bor.
– Parkeringen är vår också, och där har vi planer på att kanske bygga ett företagshus, säger Dag och pekar på den västra delen av asfaltplanen framför huvudbyggnaden.
– När vi får bygglov.
Motala är Dag Carlqvists bas sedan länge. Men han har rört sig över världen och listan över allt han gjort och satt i gång är lång och spännande.
Det började i Linköping, ty där växte han upp, i Vasastan. Efter gymnasiet blev det yrkesutbildning på Ljungstedtska Skolan.
– Jag skulle bli tv-tekniker. Det här var på den svartvita tiden. Färg-tv-utbildningen fanns i Växjö.
Mekandet fortsatte på fotolaboratorieföretaget Linkopia, där han lagade kameror, mest smalfilmskameror. Efter militärtjänst som röjdykare i flottan, där Dag bland annat jobbade med minröjning i Brofjorden vid Lysekil fann han sig åter på Linkopia.
– Men jag och en kompis beslöt oss för att starta en sportaffär, Sportcity i Filbyterhuset vid Stora Torget i Linköping. Vi satsade på dyk- och alpinutrustning. Men det här var i mitten av 70-talet och det kom ett par gröna vintrar. Vi fick avveckla Sportcity.
Nu kom en period då Dag inte visste vad han skulle ta sig för. Sådana perioder har inträffat några gånger men de brukar leda till något nytt och ofta spektakulärt.
– Jag fick se en annons där Electrolux Linköpingsfilial sökte dammsugarförsäljare. Jag sökte och fick jobbet. ’Du kan inte vara riktigt klok’ sa min mamma. ’Knacka dörr och sälja dammsugare!’
Men det gick bra, som Dag Carlquist ödmjukt uttrycker det. Av 300 försäljare i Sverige hamnade han många gånger på 25-bästa-listan. Stjärnförsäljare alltså.
– På den tiden hade man ingen lön, bara provision på det man sålde. I två år åkte jag runt i Linköping, Västervik, Väderstad, Skänninge, Vimmerby. Jag tog ett varv till i de distrikt där de som inte sålde lika bra redan hade varit. Läkarfamiljer var jättebra. Likaså lantbrukare, som ville köpa industridammsugare. Och så hemmafruar.
Dag går inte riktigt med på att han är en säljtalang.
– Det handlar om att man ska förtjäna förtroende och det gör man genom att vara ärlig och genom att lyssna. Och man får aldrig vara rädd. Det gick som sagt bra, jag vann säljtävlingar och fick resor i pris, till Thailand och Kina.
Givetvis blev Dag headhuntad. Nästa steg blev Canon och kontorsmaskiner i Stockholm.
Och sedan kallade Motala. Ännu en huvudjägare hittade Dag Carlquist. Återigen fick Dags mor anledning att undra om hennes son var riktigt klok. Det var nämligen Luxor som ville ha honom och företaget gjorde sig i den vevan av med anställda. Men Dag värvades till elektronikdivisionen och blev försäljningsansvarig för det bärfrekvenssystem som Luxor utvecklat och som användes i fjärrvärmeverkens styrsystem.
Dåvarande Asea behövde också styrsystem och var kund hos Luxor. Dag, som redan hade rest mycket, kom nu till Venezuela. Där fanns dåvarande Shells – sedermera det förstatligade Maravens – gigantiska oljefält, norr om Caracas.
– Tiotusen pumpar som stod ute på ett oöverblickbart fält i en hetta som man inte kan beskriva. Pumparna övervakades med bil och varje varv tog två och ett halvt år. Vårt uppdrag blev att med hjälp av Luxors bärfrekvenssystem dra samman de elektroniska linjerna för övervakning av pumparna. En hel sommar var jag där, 1983.
Nu var det 80-tal och satellit-tv hade gjort sitt intåg. Efter en period i Saudiarabien, där det handlade om system för vattenmätning, blev Dag marknadschef för satellit-tv inom Luxor/Salora som nu hade köpts av Nokia. Jan Stenbecks Kinnevik hörde av sig till Dag och ville värva honom.
– Jag tackade nej och fick höra att jag var den förste som hade gjort det.
Ett nytt bud gick dock inte att motstå. Dag Carlquist kom in i Stenbeckkretsen och var med och byggde upp distributionen av TV1000 och TV3, vilket gick snabbt. Efterfrågan på andra tv-kanaler än public service var stor. Kundtjänsten Viasat i Karlskoga, numera Transcom, sysselsätter i dag fler anställda än Bofors.
I USA råkade Dag hamna i ett jättelikt callcenter i Kalifornien.
– Mängder av människor satt i bås och svarade i telefon. Jag fick en idé som jag inte kunde släppa. Men Stenbecksfären var inte intresserad.
Dag och en kompis, Anders Martin, startade eget: Kalix Tele 24, ett callcenter med tusentals anslutna företag som behöver telefonisttjänst på distans. Kalix Tele24 köptes efter några år av Telenor och ägs i dag av ett holdingbolag.
– När vi sålde till Telenor ville jag bli utköpt, jag trivdes inte med att jobbet kom att handla för mycket om administration.
Men den nu arbetslöse Dag besökte mässor, knöt nya kontakter och återknöt med gamla.
Tillsammans med en gammal kontakt från tiden på Canon utvecklade han idén med sjukvårdsrådgivning på telefon.
– Tekniken hade vi. Nu gällde det att samla sjukvårdskunniga; sköterskor och läkare.
Det lyckades. I september 2000 startade det nya företaget Medhelp ett callcenter i Flemingsberg söder om Stockholm, med hjälp av 45 sjuksköterskor i en barackbyggnad. I dag sysselsätter 1177, Medhelps callcenter, 300 sköterskor över hela Sverige och även i Österbotten i Finland, som är svenskspråkigt.
– Och vi erbjuder sjuksköterskor att under ett halvår jobba från Thailand, vilket är väldigt populärt.
Dag Carlquist är pensionär men fortfarande styrelseordförande i Medhelp och just nu även tillförordnad försäljningschef.
– Jag pendlar till Stockholm och är där ett par dagar i veckan. Men jag vill bo i Motala. Stan är lagom stor och så finns ju sjöarna, jag gillar att fiska i Vättern.