I mitten av juni inleddes dräneringen av kyrkan i Ekebyborna, en händelse som inte sker ofta.
– Det är inte vanligt att man dränerar vanliga kyrkor, framför allt inte en medeltida kyrka säger Bo Westerin, fastighetschef.
Ekebybornas kyrka dräneras för att åtgärda fukt i byggnaden som delvis har skapats av att marknivån når över fasaden. Dräneringen gäller främre delen av kyrkan och ungefär fram till hälften av långhuset vid kyrkbänkarna.
– Det gäller speciellt vid östra delen där marken är cirka en halvmeter över golvnivån inne i kyrkan. Det är en av sakerna vi ska fixa nu.
I första etappen kommer några gravstenar vid gången att behöva flyttas. På uppdrag av Länsstyrelsen kommer en arkeolog, utsänd av Östergötlands museum, att finnas på plats.
– Då det är en medeltida kyrka med en Birgitta kammare finns det risk att vi går på gamla fornlämningar.
Finns det någon risk att kyrkan skadas vid dräneringen?
– Det är om det blir en sättning i jorden eller om något ger med sig och rasar. Men den risken är liten och vi kommer ta det försiktigt i omgångar.
Emelie Malmborg är stiftsingenjör vid Linköpings stift och den som är ansvarig för att all hantering av antikvarier ovan jord sköts korrekt.
– Bland annat har vi fått flytta på flera stora gravstenar som var nära kyrkan. De är värdefulla för kulturhistorien och kommer att ställas tillbaka på samma plats när dräneringen är färdig.
Varför är det ovanligt att medeltida kyrkor dräneras?
– Det är vanligt att medeltida kyrkor ligger högt upp som på berg eller kullar. Där blir det ofta inte lika fuktigt, även om kyrkor byggs i material som tål fukt.
Ekebybornas kyrka ligger i en sluttning och arkeologen Linnea Hernqvist bekräftar att det är ovanligt blött i jorden vid östra delen.
Har ni upptäckt några fynd i jorden?
– Nej, det har vi inte än. Jag är på plats för att övervaka schaktningen och dokumentera eventuella fynd.
– Även om det vore kul med fynd ser jag helst att gravar, som är den största sannolikheten att vi stöter på, får vara kvar under jorden.
Vid kyrkbänkarna finns kyrkans andra problem som ska åtgärdas så snart pastoratet får ett godkännande från Länsstyrelsen.
– Vi har problem med fukt i trägolvet under kyrkbänkarna, de är från 1920. Det blir nästa projekt, men först ska vi ta det det här i hamn. Vi hoppas bli klara på två till tre veckor om inget extravagant under jord upptäcks, säger Bo Wester.