Motalatjejen Frida Preachers plan var att arbeta utomlands några år för att samla arbetserfarenhet. Efter tolv år är hon fortfarande kvar i Norge med en karriär som går spikrakt uppåt.
– Att få arbeta inom design har alltid varit en dröm.
Efter att hon gått ut designhögskolan i Kalmar 2008 stod landet mitt i en finanskris och det fanns ytterst få jobb att söka.
– Jag ville verkligen börja arbeta med det jag hade utbildat mig till och bestämde mig för att kolla på jobb utomlands.
Efter att ha skickat in ansökan till ett jobb i Stavanger fick Frida komma på en arbetsintervju och samtidigt se staden som eventuellt skulle bli hennes framtida hem.
– Företaget betalade för flygresa och hotell så att jag skulle kunna komma dit på för en intervju, men det räckte nästan med att få se naturen runt omkring för att bli såld.
Två veckor efter intervjun gick flyttlasset till grannlandet Norge.
Hur var det att börja ett nytt jobb och prata norska?
– Ja, det har funnits lite utmaningar i det. Även om norska är relativt likt svenska är det många svenska ord som har helt annan betydelse på norska, så det kunde bli lite fel i början, säger Frida med ett skratt.
– Stavanger är tack vare oljeindustrin en internationell stad med hög arbetskraftsinvandring så jag var inte ensam om att ha språkproblem ibland.
Sedan tre år tillbaka jobbar hon på reklambyrån Procontra som art director.
– Det är verkligen ett jobb där det alltid händer något nytt och den kreativa tanken alltid får utvecklas. Men det kan också bli en press att hela tiden leverera och vara på topp.
Framför allt i början upplevde hon att det var svårt att ta kritik från kunder.
– När det kommer till design så matar man ut mycket av sig själv och då kan det bli jobbigt kritiseras. Men med tiden har jag lärt mig att det inte är personligt.
– Nu tävlar jag mer mot mig själv, vilket är skönt. För i den här branschen finns det alltid någon som är duktigare.
Vilket är ditt bästa råd till ungdomar som vill jobba med design i någon form?
– Att jobba hårt och inte fastna i en stad. Det finns ingenting att förlora på att pröva nya saker på nya platser. Anledningen till att jag vågade flytta var att jag alltid kunde flytta tillbaka till familj och vänner om jag inte trivdes.
– Jag tror att grafisk design har en ljus framtid framöver. Det finns bra karriärsmöjligheter och så är det oerhört roligt.
Frida vill passa på att lyfta fram de lärare hon hade på estetiskalinjen i bild och form på Platengymnasiet.
– De pushade mig något enormt och fick mig att inse att vägen till att bli designer kräver hårt jobb. Idag är jag väldigt tacksam att de gjorde det.
Har pandemin påverkat er bransch hårt?
– Ja, framför allt i början när det blev karantän och stängda gränser. Det var som att alla släppte allt och gick hem. Det var färre uppdrag och en del permitteringar. Sen i oktober har vi märkt en ökning men det är väldigt osäkert för många just nu.
– Reklambranschen är känslig för konjunkturer, det första som företag drar in på vid en kris är reklam och marknadsföring.
Fridas man Jamie är från Skottland och tillsammans har de döttrarna Annabel och Freya. De två första månaderna var det total karantän i Norge och utöver de svårigheterna fanns det en sak som Fridas familj saknade mer än allt annat. Släkten.
– Vi har inte träffat några släktingar sen 2019. Vi hoppas innerligt att vi snart får resa igen till Motala och hälsa på alla.