Motalakocken med ni ny bok om vegetarisk mat

Motalabon och måltidspedagogen Madeleine Hultman medverkar i nya, digitala kokboken, Vegetarisk inspiration från Sveriges förskolekockar. Hon är en av tio verksamma i landet som valts ut.

"Jag blir jättestolt och glad och det är ett kvitto på att det man gör är betydelsefullt", säger Madeleine Hultman om sin medverkan i en ny kokbok.

"Jag blir jättestolt och glad och det är ett kvitto på att det man gör är betydelsefullt", säger Madeleine Hultman om sin medverkan i en ny kokbok.

Foto: Rita Furbring

Motala2023-01-20 07:00

– Jag fick en fråga innan förra sommaren av en av våra grossister, Martin & Servera, om jag ville vara med. De tänkte samla ett gäng kockar från sina områden, berättar Madeleine när vi möts på hennes arbetsplats, Förskolan Marieberg, en fredagsmorgon efter frukost.

"Det är klart", blev hennes omedelbara svar på frågan om hon ville medverka i boken, som även finns i ett antal tryckta exemplar för mässor och event.

Sedan kom oron krypande. 

– Vad har jag att tillföra? Jag blev lite rädd. Men så tänkte jag att banne mig, får man en sådan här möjlighet så måste man ta den.

undefined
"Jag ser boken som inspiration och tips för dem som inte kommit så långt".

Madeleine tror att hon blev tillfrågad delvis för att hon aktivt delar med sig av sin vardag på Instagram med kreativa luncher, efterrätter och mellanmål.

– Jag blir jättestolt och glad. Det är ett kvitto på att det man gör är betydelsefullt. Man är inte alltid så synlig när man jobbar i bakgrunden. Kock och måltidspedagog är väl heller inte en yrkesgrupp med så hög status.

Hade du några betänkligheter att vara med i en bok där vegetariska rätter för barn är i fokus?

– Inte alls. Vi har helgröna dagar på förskolan och ska ha en sådan i veckan. Ibland har vi det två eller tre dagar.

undefined
Redo för fruktstund.

Men för Madeleine handlar det om helheten, vad som serveras under en dag. Att helt komma ifrån kött tror hon inte på och barnen får både korv och leverpastej ibland. Däremot handlar det om att försöka minska mängderna.

– Jag ser boken som inspiration och tips för dem som inte kommit så långt.

Det kan handla om andra kök, men också vårdnadshavare som vill ha lite tips och tricks.

Madeleine upplever att det inte sällan är vuxna som har förutfattade meningar om nya smaker, att barn inte äter vissa saker.

– Barnen gör inte så stor grej av det.

undefined
I anslutning till matsalen på Förskolan Marieberg sitter små anslag som ska bidra till att sprida matglädje.

Hon framhäver även pedagogernas viktiga roll vid matstunderna då de kan möta frågor och funderingar. 

Madeleine vill verka för att matupplevelsen ska bli lustfylld och förskolebarnen får ofta "smakisar" på tallrikskanten för att prova, bara peta, lukta eller känna på.

Smakbryggor är ett annat knep. Att introducera nya livsmedel med mer kända smaker, som pasta till exempel som kan få sällskap av en vegetarisk sås. 

En annan smakbrygga kan vara ketchup.

– Det röda guldet, nåt som barnen känner igen.

Förskolekokboken är tillgänglig via martinservera.se och bilderna är tagna av Motalabon Lizette Norrfjäll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!