Född i Klockrike och son till en kyrkoherde har omtanken om människor präglat Tommy Widelius snart 80-åriga liv. Som läkare har han behandlat patienter i mer än ett halvt sekel.
– Det grundläggande är att jag vill hjälpa människor på olika sätt, säger han när vi träffas i villan som fungerar som både boende och läkarmottagning.
Det krävs inte mycket för att driva ett samtal med Tommy Widelius. Ingenting egentligen. Orden strömmar fritt i berättandet om ett liv som gått från barndomshemmet i Klockrike via Linköping och en läkarutbildning i Uppsala. 1966 fick han sin läkarlegitimation på pränt efter att under tio års tid både studerat och arbetat som sköterska på olika sjukhus.
1970 gick flyttlasset till hemkommunen och han blev en av tre provinsialläkare (dåtidens distriktsläkare) i Motala. Under större delen av 70-talet drev han privatklinik och det var under den perioden som en bekant fick in honom på banan som skulle komma att dominera hans yrkesliv.
– Det var lite motvind att jobba som privat. Men sedan kom företagshälsovården in och i och med att jag bodde granne med Alf Björklund som var vd på Luxor så var jag med om att bygga upp företagshälsovården där. Det var i mitten av 70-talet.
Att arbeta med hälsovård för företag gav ett nytt jobb 1982. Då började han som läkare för företagen på Saab-området i Linköping. En passande arbetsplats då han tidigare hade jobbat som flygläkare och då fick lära sig att flyga. Senare tog han också flygcertifikat. Under sin tid på Saab fick han möjligheten att, med dubbelkommando, manövrera flera av deras plan.
– Jag brukar säga att jag är världens äldsta Gripenpilot, då var jag 64 år gammal. Men, jodå, jag har gjort en roll med den.
Vad får du för känsla när du flyger?
– Man känner sig som en fågel. Det är en frihetskänsla. Det är samma sak som att vara ute på havet och segla när man inte ser land någonstans. Det är du och naturen.
Arbetet på Saab-området varade till pensionen år 2000, en period han ser som en av de bästa i yrkeslivet.
– Man var en del av företaget, vi var Saabare allihop. Och det ligger en mycket stark känsla och samhörighet i det.
Det har gått 15 år sedan pensionsdagen. Men sluta jobba, det vill han inte. Han driver fortfarande mottagning hemma i villan på Violgatan.
– Jag tycker det ska vara roligt att jobba, och det har jag alltid tyckt, och tycker fortfarande. Nu har jag förmånen att sedan 2000 bestämma hur mycket jag vill jobba. Vill jag ut och resa två månader till Indien och Nepal så gör jag det och stänger. Sedan har jag en kollega som kan vara en telefonkontakt om det skulle behövas.
– Men nu har jag haft mottagning ibland upp till sju dagar i veckan, dock bara enstaka patienter beroende på vilken dag det passar dem. När de ringer och beställer tid frågar jag ”när passar det dig?” och det är en fråga de aldrig har fått från sjukvården.
Födelsedagen den 29 december kommer att firas med en stor musikgala på Gamla folkets hus. Framförallt är galan till för Lions forskningsfond mot folksjukdomar där Tommy Widelius är starkt engagerad. Nu har han bjudit in över 200 vänner och bekanta och istället för presenter vill han att gästerna sätter in pengar till fonden.
– Då ska vi ha mycket musik och glädje över att vara tillsammans.
Hur känner du för att fylla 80?
– Det blir säkert lika kul som att fylla 70 och 60. Då hade vi också fest på samma ställe med mycket musik.
– Det känns jättebra, det ska bli kul. Sedan ska vi på kvällen ha ett rent familjärt firande. Då får barnen ta hand om mig, så ska jag sitta och dricka champagne, haha.