Solen värmer den gula fasaden till lägenhetshuset i Motala, där Sara Karlsson bor tillsammans med sin sambo. Hon utstrålar ett lugn, som hon dock inte alltid burit med sig, när hon välkomnar in i den ljusa lägenheten.
– Under hela min tonår har jag haft psykisk ohälsa och mått dåligt på olika sätt. Jag har alltid känt mig ganska negativ. När jag såg människor som var positiva, framför allt glada och varma lärare, kände jag att "jag vill också vara sådan, det borde jag kunna bli".
Ett drygt år har gått sedan 23-åringen utbildade sig till livscoach, men redan i gymnasiet, då hon upptäckte attraktionslagen, idén om att det du sänder ut kommer tillbaka, började hon att intressera sig för personlig utveckling.
– I och med attraktionslagen förstod jag vilken makt vi besitter i våra tankar och att allt börjar där. Jag märkte vilken skillnad det blev i livet när jag gick från att må dåligt till att börja jobba med mig själv och förändra.
Hur man väljer att agera på utomstående faktorer är en stor del av ens välmående, menar Sara. Det går att välja att inte bli arg och irriterad på saker som man inte kan påverka.
– Det finns många saker att störa sig på under en dag. Först måste man skrapa rutorna, sedan kör någon långsamt framför en, sedan hittar man ingen parkering, sedan är kaffet slut, sedan är det regnigt... Man får störa sig på allt det, men det blir väldigt jobbigt.
Hon framhåller att ilska och irritation sällan leder till något gott i det långa loppet.
– Man har rätt att vara både arg och irriterad och har man varit med om något väldigt hemskt är det inte konstigt att känna ilska. Men för sin egen skull ska man vara medveten om att ens tankar om att man är arg inte kommer att leda till något annat än negativitet hos sig själv. Även om det är jobbigt att inse så är det också en befrielse.
Kan man tänka så med alla problem?
– Det är väldigt svårt att säga att man väljer vad man känner om något traumatiskt händer och en del av att må bra är också att tillåta sig själv att känna, säger Sara och medger att hon trots allt också har dagar då hon känner sig tom, uppgiven och vill ligga under en filt och äta choklad.
En vilja att dela med sig av tankens kraft fick henne att starta en blogg om personlig utveckling, för att senare utbilda sig till livscoach. I dag ligger bloggen på hyllan, men en podcast uppdateras veckovis. På sitt TikTok- och Instagramkonto delar Sara dessutom med sig av tips för positivt tänkande och välmående.
Tror du att du hade hamnat här utan din psykiska ohälsa?
– Om det är certifierad livscoach jag ska vara tror jag att jag hade hamnat där oavsett, men jag kanske inte hade kommit på det nu.
Sara kombinerar företagandet med en deltidstjänst inom skolans värld. I Sverige är livscoachning inte särskilt stort ännu. Hon tror att det beror på svenskens önskan om att "klara sig själv".
– Först nu har det blivit mer normaliserat att gå i terapi. Jag tror att det är därför som vi har hamnat lite på efterkälken med sådana här saker.
Möts du någonsin av kritik kopplat till ditt företag?
– Man har blivit ifrågasatt eftersom det är många som inte vet vad det är, om man verkligen kan jobba med det och om man inte ska ha en vanlig psykologutbildning. Men det är ju inte samma sak heller, utan det är skillnad på att vara både psykolog, terapeut och livscoach.
Livscoachning rör livsfrågor mer generellt. Hon får inte ställa diagnoser eller skriva ut medicin.
– Som coach vägleder man personen genom att ställa frågor så att personen upptäcker svaren hos sig själv. Det är jättehäftigt, speciellt när man ser resultat.
Är det rätt att tjäna pengar på människors önskan om lycka och välmående?
– Ja, det tycker jag. Det är som att investera i en personlig tränare, i hälsosam mat eller i en resa som får en att bli lycklig. Man väljer att investera sina pengar i att utvecklas som person. Det tycker jag ändå är helt okej.
Känner du någonsin en press att leva på ett visst sätt för att leva upp till din titel som livscoach?
– Nu känner jag nog inte det. Jag hade en bild av att många blandar ihop livscoaching med det holistiska och att jag därför behövde leva väldigt sunt och ‘’naturnära’’. Men det jag coachar människor till är att leva livet på det sätt som passar en själv bäst, så därför gör jag såklart också det.