Drömmen om en symfoniorkester

För fyra år sedan började 70 barn i Motala med musikundervisning på sin förskola inom ramen för det pedagogiska systemet El Sistema. När årets hösttermin drog i gång och musikundervisningen blev frivillig från årskurs 3 är det mer än hälften som fortsätter – in på femte året.

Sara Englund Eckerbom brinner lika mycket för undervisningen på Kulturskolan i Motala som för det musikpedagogiska konceptet för barn, El Sistema.

Sara Englund Eckerbom brinner lika mycket för undervisningen på Kulturskolan i Motala som för det musikpedagogiska konceptet för barn, El Sistema.

Foto: Per Carlsson

Motala2018-09-19 21:30

Sara Englund Eckerbom är mycket stolt och glad över det utfallet.

– Fyrtio av de där sjuttio som började 2014 fortsätter alltså att spela instrument, brass eller stråk, beroende på vilken skola man går i – Charlottenborg eller Råssnäs, berättar Sara, sedan 2016 samordnare för El Sistema i Motala.

El Sistema grundades 1975 i Venezuela av ekonomen och dirigenten José Antonio Abreu, som ett alternativ till livet på gatan, med kriminalitet och våld. Efterföljare har startats i cirka 65 länder i världen, bland dem Sverige, i ett 30-tal kommuner. Motala är en av dem.

Tanken är att eleverna har musikundervisning flera gånger per vecka i sin vanliga skola och dessutom är delaktiga i repetitioner, läger och konserter under helger och lov.

– Vi har tre delar: västerländsk konstmusik, folkmusik och eget skapande. Och vi uppmuntrar barnen att göra egen musik, komponera.

Sara har själv spelat fiol sedan hon var fem år och hon arbetar halvtid som fiollärare på Kulturskolan, halvtid som samordnare för El Sistema.

Kulturskolans lärare undervisar enligt El Sistema ute på de två skolorna samt på utvalda förskolor i Motala, i nära samverkan med skolans och förskolans ordinarie lärare och pedagoger.

– På onsdagskvällar – som vi kallar ”Vänstay” för att peka lite extra på vänskapen – har vi familjeträffar. Då visar barnen vad de lärt sig och vi bjuder ibland in förebilder. Det kan vara äldre elever eller andra lärare från Kulturskolan, musiker från det lokala föreningslivet, eller musiker från till exempel Norrköpings Symfoniorkester, berättar Sara.

– Det är viktigt att involvera familjerna, barnen vill visa vad de kan, och det är lika väsentligt för föräldrar och andra vuxna anhöriga eller vänner till familjerna att få vara stolta. Dessutom är det ett ömsesidigt utbyte, yrkesmusikerna får bevittna att tillväxten är god när det gäller framtida musiker och publik, även om inte alla kommer att välja den yrkesbanan.

– Vi har gjort besök i De Geer-hallen i Norrköping när Symfoniorkestern har haft öppet hus. Barnen har fått spela tillsammans med denna formidabla orkester och det har varit fantastiskt att se barnen på scen med yrkesmusiker. Jag såg hur många av proffsmusikerna även de blev väldigt tagna av den upplevelsen.

Sara menar att musicerande är viktigt, inte bara för att det är givande att syssla med musik.

– Det spelar roll också för barnens studier i stort, och för hur man ska föra sig och fungera i samhället överhuvudtaget. Musikutövandet, och lyssnandet, blir ett medel för mänsklig utveckling.

Hälften av Saras arbetstid består av möten, administrativt arbete och planering. Den andra hälften av undervisning i violinspel. Eleverna är mellan sex och 19 år.

Även fritiden består av musik i olika former; konserter i kyrkor i olika ensembler, stora och små.

– Och så spelar jag i Placebokvartetten i Linköping. Det var några läkare som startade den. Vi träffas ett par gånger i månaden, äter, pratar och spelar vad vi vill. Vi har åkt i väg på kammarmusikkurser också, bland annat i Norge och vägletts av en professionell stråkkvartett. Då får man en väldig kick!

Men det var faktiskt inte meningen att Sara Englund Eckerbom skulle bli musiker. Sara växte upp i Linköping och pappa Hans Englund är trumpetare. Han spelade med Östgöta Blåsarsymfoniker.

– Pappa köpte en fiol till min storasyster men hon ville inte spela fiol. Så då tog jag över den. Men musiker skulle jag ju inte bli. Jag läste språk och skulle göra något annat.

Systern spelade i stället flöjt, började på Musikhögskolan Ingesund i Värmland. Hon ville att Sara skulle söka dit.

– Jag kom in men ville tacka nej. ’Du måste testa en termin åtminstone’ sa min syster. Okej då. Och det var det roligaste jag hade varit med om. Jag blev kvar, i fyra år.

Musiken blev alltså ett yrke, ändå.

Det blev en termin på musikhögskola i Oslo, det blev flytt till Malmö och ett arbete som fiollärare i Ängelholm.

En studiekamrat hade flyttat till Motala och ville locka mig hit.

År 2004 flyttade Sara och hennes man Per till Motala och det har visat sig vara rätt val.

– Här händer det grejer, säger Sara.

– Kulturskolan är så kreativ, med ett fantastiskt kollegium. Det händer aldrig att någon säger ’nä, så där har vi aldrig gjort förut’, alla idéer bejakas, allt nytt ska testas. Det är roligt med den där öppenheten. Det enda som saknas är scener och lämpliga lokaler i Motala, det är svårt att hitta bra sådana som räcker till.

– Min dröm är att vi inom några år skapar en stor symfoniorkester med elever från Kulturskolan och El Sistema och då behövs en bra scen.

Grattis

Sara Englund Eckerbom

Fyller: 40 år den 19 september. Firade i somras med att resa med hela familjen till Los Angeles och hälsa på en före detta spelkompis.

Yrke: Musiklärare (fiol) på Kulturskolan, samordnare för El Sistema-verksamheten i Motala.

Bor: I Motala.

Familj: Maken Per, spelar också fiol, undervisar i folkmusik på Lunnevads folkhögskola och som timanställd på Kulturskolan. Dottern Karin, elva år, sonen Hannes, nio. Båda spelar fiol.

Dessutom: Fick i juni Motala Rotaryklubbs kulturstipendium för 2018, för sitt engagemang för det lokala musik- och kulturlivet och för sin skicklighet som violinist. Spelar i många sammanhang, bland annat i hobbykvartetten Placebokvartetten i Linköping, och spelar då gärna musik av tonsättare som Debussy, Ravel och Haydn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om