"Att läsa är bra men det är svårt"

Att lära sig svenska är inte enkelt men ett bra sätt är att läsa tillsammans. Det tycker Furtuna, Tesfamariam,Tewelde och Amaniel som besöker bokcirkeln i Charlottenborg en gång i veckan.

Det är viktigt att lära sig både prata och läsa svenska tycker Furtuna Habtom, Tesfamariam Siyum, Tewelde Weldu och Amaniel Weldeab som kommer troget till bokcirkeln som bibliotekarie Inger Hollström Flis håller i.

Det är viktigt att lära sig både prata och läsa svenska tycker Furtuna Habtom, Tesfamariam Siyum, Tewelde Weldu och Amaniel Weldeab som kommer troget till bokcirkeln som bibliotekarie Inger Hollström Flis håller i.

Foto: Lillian Andersson

Motala2024-03-06 10:00

Det är tisdag förmiddag och på fritidsgården i Charlottenborg har Inger Hollström Flis lagt upp några böcker på bordet. Hon är bibliotekarie och bokcirkel på lätt svenska är en del i hennes jobb.

– De som kommer hit har antingen läst SFI men vill fortsätta för att inte glömma svenskan och för att lära sig mer. Eller så har de ingen SFI men vill lära sig svenska och då är bokcirkeln bra.

De fyra deltagarna sätter sig i sofforna. Furtuna Habtom ursäktar sig för att hon inte är så bra på svenska. Men hon har förberett sig genom att skriva lite i mobilen som hon har som hjälp när hon presenterar sig.

undefined
Furtuna Habtom ber om ursäkt för att hon inte är så duktig men när hon börjar läsa ur boken går det jättebra.

– Jag läser här för att det är viktigt. För jag har ingen SFI, jag har inget uppehållstillstånd. Jag läser många böcker, säger hon.

Gruppen har träffats i snart två år. De har läst många böcker som handlar om vardagliga saker som att åka buss, gå till affären eller vårdcentralen och om olika yrken. Flera handlar om vardagslivet i helt vanliga familjer. De tycker att böckerna är bra, både för att träna läsning men också för att lära sig annat.

– Det är bra information, säger Furtuna.

undefined
Amaniel Weldeab skriver ner en del av orden som de pratar om och gör en egen ordlista för att komma ihåg.

Alla fyra kommer från Eritrea. De är aktiva besökare på Motalas alla språkcaféer och Amaniel Weldeab berättar att han går på flera olika.

– Jag har också börjat låna böcker på biblioteket och läser hemma. Jag vill lära mig att läsa och skriva svenska bra. Kanske har jag min framtid i Sverige och då måste jag kunna.

Tesfamariam Siyum har läst på SFI och har även gått yrkesutbildningar i Sverige. Men han har svårt att få jobb och då är bokcirkeln bra, både för att läsa och att träffa andra.

– Vi har samma språk, tigrinska, och kan hjälpa varandra när vi inte förstår, säger han.

Texelde Weldu sitter bredvid och berättar att hans fyra barn pratar jättebra svenska.

– Men jag glömmer, svenska är svårt för mig. Att läsa är bra men det är svårt.

undefined
Tesfamariam Siyum, Tewelde Weldul, Amaniel Weldeab och Inger Hollström Flis läser tillsammans och pratar om vad olika ord och utryck betyder.

Vid förra träffen började de med en ny bok, "Short Stories in Swedish for Beginners".

– Det är flera korta berättelser, där varje är på fyra kapitel. Vissa ord är i fetstil och de finns en ordlista till varje berättelse, med översättning till engelska, säger Inger.

De pratar om vad de läste förra gången och sedan läser de högt, en bit var. Men det räcker inte att bara kunna läsa en text utan även att förstå den. Så efter varje del ställer Inger frågor, de pratar om ord och uttryck, hittar synonymer och tar även hjälp av tigrinskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!