Det här ska handla om Daniel Staaf, 40 år den 8 februari och systemutvecklare med eget företag i IT-branschen, sedan drygt tio år tillbaka. Han jobbar just nu åt Region Östergötland, med speciallösningar, stödsystem, integrationer. Tidigare har han jobbat åt Transportstyrelsen, H&M, Göteborg Stad.
Säkert fascinerande.
Men kanske ändå inte så spännande som det Daniel Staaf ägnar mycken tankeverksamhet och övning åt, nästan dygnet runt. Och sysslar med på fritiden.
Trolleri. Illusioner. Det där som kan göra betraktaren vansinnig för att man inte fattar hur det går till. Och så blir man rejält underhållen.
Daniel Staaf och hans familj är sedan fyra år Staaf Magic. Hustrun Gittan är manager och barnen Albin, 16, och Tove, 14 år var de som drog i gång trollandet.
– Det var Tove som började, sen Albin. Då började jag lära mig för att vara ett stöd för barnen och lära dom. Och nu är det som ett gift. Har man väl börjat kan man inte backa, man vill bara tränga djupare. Det är själva hantverket som man lär sig älska – och applåderna förstås, publikkontakten, säger Daniel.
Det första tricket han började öva på var det där han viker en hundralapp många gånger för att sedan veckla upp samma sedel – nu en femhundring. Så var ett nytt intresse fött.
– Jag har väl alltid varit fascinerad av trolleri, men aldrig tänkt tanken att jag skulle ägna mig åt det.
Men så blev det. Familjen övade och började uppträda på privata fester.
Men hur lär man sig att trolla? Finns det kurser?– Lite finns att hitta på nätet, men det är väldigt enkla och grundläggande grejer. Men har man börjat så uppstår möjligheter att gräva allt djupare.
Hur då?– Ja, du, säger Daniel och ler lite.
Hemligt förstås.
– Men det finns en klubb i Norrköping, Moderna Illusionisters Cirkel, MIC, där man kan tillägna sig en viss internutbildning. Vi har en mentor där, Tim Star, han hjälper även Joe Labero.
Sedan Staaf Magic drog i gång har man haft cirka 20 engagemang per år, mestadels privata fester.
– För knappt ett år sedan vann vi SM-guld, blev svenska mästare i illusioner och vann Grand Prix för bästa scenakten.
En månad senare syntes Staaf Magic i TV4-programmet ”Talang”.
– Alla i juryn sa ’ja’ efter vårt nummer, men vi blev bortgallrade inför semifinalen.
I oktober förra året hade Staaf Magic en egen kväll på Kulturakademin i Motala och det ska bli en sådan även i år, med namnet ”Den förtrollade rosen”.
– Vi håller på och skapar en sammanhållen berättelse kring de magiska inslagen.
Att låta publiken vara delaktig är viktigt, säger Daniel.
– Det handlar ju om stor underhållning. Och trolleri ska ses live, det är en helt annan upplevelse än att se det på tv.
Och det kan hela familjen vittna om. Nyligen kom de hem från en studieresa till Las Vegas och såg den främste illusionisten av alla, David Copperfield, han som en gång trollade bort Frihetsgudinnan.
Andra studieresor har gått till bland annat Italien.
– Det blir en livsstil att hålla på med det här, säger Daniel och medger att drömmen vore att jobba med trolleri på heltid.
Albin och Tove har tiden för sig; de är ännu tonåringar. Daniel fyller 40, men även han lär ha en del tid på sig.
– Det var en i publiken som sa nåt om att ”den där tjejen och hennes två bröder var ju bra”.
En av ”bröderna” var alltså pappa Daniel.
Och om ett par månader är det dags för Nordiska Mästerskapen i trolleri i Drammen, Norge.
Tove låter mig delta i ett trick med två vanliga gummisnoddar innan vi skils åt. Ena sekunden är de sammanknutna, nästa är de det inte, efter att jag uppmanats att blåsa på dem. Trots att jag är några centimeter ifrån begriper jag förstås inte vad som händer.
Magi.