Birgitta Rundgren har varit medlem i Motala Verkstads socialdemokratiska kvinnoklubb sedan 1964 och dess ordförande i 44 år. Men i mars månad lämnade hon över sitt ordförandeskap till Agneta Lindgren.
Hur känns det nu när det har gått en tid sedan du slutade?
– Det känns bra och tryggt att det var Agneta som tog över. Hon har varit medlem i styrelsen i 25 år. Men bara för att jag har avgått betyder det inte att jag sitter hemma hela dagarna. Nej då, jag kommer att fortsätta vara aktiv och följa med på resor och gå på våra möten.
Birgitta är född och uppväxt i Skärblacka. Redan som barn blev hon intresserad av socialdemokratisk politik och som 16-åring blev hon aktiv i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU.
– Jag är född socialdemokrat och vi har alltid pratat politik under min uppväxt, säger Birgitta.
Det var kärleken som fick Birgitta att lämna Skärblacka och flytta till Motala. Hon träffade en grabb från Motala på ett SSU-läger i Råå och tycke uppstod. Då var Birgitta 21 år. Året därpå flyttade de in på Raden i Motala och bildade familj. Men i takt med att barnen kom blev boendet för litet och familjen flyttade till Charlottenborg i Motala.
Efter fyra år som medlem blev Birgitta 1968 ordförande i Motala Verkstads socialdemokratiska kvinnoklubb. Hon brinner för gemenskap och att glädja andra. Birgitta är en riktig idéspruta och fick med sin entusiasm och energi med hela styrelsen i en mängd aktiviteter. Hon tog initiativ till medlemsresorna som startade igång under 70-talet. En av de första resorna gick till Harpsund och en träff med dåvarande statsminister Tage Erlander. Hon bildade även en sångkör 1977 vid namn S-kören som finns kvar än i dag.
– Alla idéer jag hade som ordförande skulle aldrig kunna genomförts om inte styrelsen hade hjälpt till. För mig är det väldigt viktigt att alla ska känna sig behövda. Jag delegerade arbeten till både styrelsen och medlemmarna.
– Det är viktigt för mig att alla är delaktiga när vi gör saker. Det bidrar till att gemenskapen blir stark.
Birgitta sitter nu i resekommittén och planerar kommande resor tillsammans med övriga i kommittén. Medelåldern är nu ganska hög i kvinnoklubben och för att ändra på det ska hon även jobba för att värva yngre medlemmar.
– Det är ju bra att vi får in lite yngre medlemmar i klubben, så vi inte bara är gamlingar kvar.