Listan kan bli hur lång som helst. Motala Teaterförening, Motala Teaterverkstad, Jazz & Bluesklubben, Motala Musei- och Hembygdsförening, Intresseföreningen Motala Verkstad.
Det är bara ett urval.
Producent, scenmästare, skådespelare, administratör, chef.
Visselkonstnär(!)
Vi får återkomma till det.
Trots att man sedan länge förknippar Åke med kulturliv i Motala så är han från Västerbotten. Född i Jörn, pappa var folkskollärare och sådana flyttade en del. Till Härjedalen och så småningom till Jämtland, närmare bestämd till den lilla byn Bjärme, där Åke blev skolkamrat med flickan som skulle bli författaren Bodil Malmsten.
– Hon var rödhårig med flätor och fräknar. Väldigt lik Pippi Långstrump, säger Åke.
När Åke var tonåring flyttade familjen igen, nu till Katrineholm.
– Men sedan stack jag själv i väg, till Linköping, gjorde lumpen och träffade min fru, Barbro.
Han jobbade som säljare på Bonnier Bibliotek och vikarierade som lärare i teckning och slöjd innan han kom till Motala, det var 1967.
– Då hade jag inget arbete men kontaktade Luxor, som just skulle dra i gång produktionen av färg-tv-apparater. Jag fick jobb direkt och det ledde till att jag blev biträdande förman och instruktör för Luxors färg-tv-tillverkning och det höll jag på med i tio år.
1977 skulle ett nytt Folkets hus byggas i Motala och då var det dags för Åke att söka sig vidare till det som sedan kom att bli hans inträde i Motalas kulturvärld, där han sedan dess har förblivit.
– På den tiden var Knut Karlsson chef och han eftersökte vaktmästare till det nya huset. Jag tog hand om inventarier och scen, fick scenmästarutbildning på Riksteatern och på Dramaten i Stockholm.
Knut Karlsson blev chef för Skådebanan, chefskapet i Motala delades upp på tre tjänster och Åke blev programchef. Från 1985 till 2005 var han kulturansvarig för Folkets hus.
– Jag tog dessutom över ordförandeskapet för Motala Teaterförening efter Knut Karlsson, det var på våren 1985 och den posten behöll jag sedan i 27 år, fram till 2012.
Samtidigt med allt detta sysslade Åke med amatörteater i Motala Teaterverkstad, som skådespelare, ordförande och producent. Och det fortsätter han med. Den 1 december står han på Kornettgårdens scen i Flistad, i nypremiären av Vilhelm Mobergs klassiker ”Marknadsafton” och det blir fyra föreställningar till.
– Det kanske blir sista gången jag står på scen, jag får se. Men jag fortsätter som producent och ordförande.
Rollen som fjärdingsman Rapp i Vilhelm Mobergs ofta spelade klassiker från 1929 har Åke Lindberg gjort 103 gånger sedan 1996. För 13 år sedan utsågs han till Årets skådespelare i Östergötland.
När kungafamiljen i maj 2001 besökte Östergötland var det Åke som trädde in i rollen som Baltzar von Platen på slottet i Linköping, tillsammans med ett 30-tal andra aktörer.
– Jag spelade Baltzar i cirka 90 föreställningar av ”Grefven och gräfvarna” och var ordförande i Föreningen I Grefvens Tid. Jag lät sy upp en amiralsuniform som jag hade på mig när jag skulle representera inför olika evenemang, men inte när jag spelade Baltzar, då såg jag ut ungefär som statyn på torget, med långrock och allt.
Trots att Åke Lindberg sysslade med mycket annat innan han kom till Folkets hus i Motala föddes kulturintresset redan hemma i Jämtland.
– Jag tecknade, målade och slöjdade som barn, tog kurser i måleri för konstnärer och jag var tolv år när jag uppträdde på scen första gången.
Under skridsko-VM i Östersund 1957 framträdde Åke Lindberg som visselkonstnär och det blev turnéer i Jämtland under två års tid. 1961 gjorde han comeback i den genren på Jamtli i Östersund och stod på samma scen som Owe Törnqvist.
Det blev några inhopp som visslare senare också, tillsammans med Motala Manskör, på Karl-Gösta Lundgrens konserter, ”Vilda Hildas Revy” och Sinkadus på Kornettgården 2013.
I dag är det Motala Teaterverkstad, och i synnerhet Moberggruppen, som sysselsätter Åke Lindberg. Samt ordförandeskapet i Motala Jazz- och Bluesklubb. Och lite till.
Moberggruppen spelar för fullsatt salong i Kornettgården varje sommar, och på utomhusscen i Vilhelm Mobergs födelseby Moshultamåla. Nästa sommar återkommer ”Jungfrukammare”.
Repetitionsarbetet med ”Marknadsafton” pågår för fullt. Den föreställningen kommer även att gå ut på turné i april nästa år, bland annat till Gryts Hembygdsgård.
– Intäkterna från Mobergföreställningarna håller liv i Motala Teaterverkstad och jag hoppas att vi kan få i gång lite annan verksamhet vid sidan Moberggruppen. Jag vill att vi ska spela barnteater, bland annat.
Men visselkonstnärskapet då?– Det har blivit svårare med åldern att få till de rätta tonerna så det är nog slutvisslat.
Men en kulturarbetare går ju aldrig riktig helt i pension.