Minnesord Mats Leander

Mats Leander

Minnesord 9 februari 2022 02:30

Lördagen den 8 jan nådde oss budet, att vår föredetta arbetskamrat Mats Leander hade gått bort. Mats tillhörde dem som var anställda inom brandförsvaret då jag började år 1967. Mats var verkstadspojke, far och farbror hade jobbat på Motala verkstad. Han var redan förman och därmed ansvarig för bland annat övning och utbildning av sina kamrater. 

Det kom att bli Mats gebit framöver. Med sitt lätta sätt, sin humor och förmågan att uttrycka sig, var han som given för det. När vi vid kommunsammanläggningen i slutet av 1970-talet fick deltidskårerna i Vadstena, Borensberg, Godegård och Tjällmo anslutna till Motala, innebar det övning och utbildning på kvällstid och krävde merarbete. Vi begärde och fick då en tjänst som utbildningsledare och den var given för Mats. 

Han älskade att åka ut och träffa styrkorna utanför Motala och han var omåttligt populär bland deltidarna. Han hade också ansvar för studiebesök på brandstationen, vilket innebar besök av skolor och förskolor. Även det var en uppgift Mats gillade. En dag kom han och föreslog att han skulle åka ut till skolor och dagis med en brandbil i stället för att ha barnen på brandstationen. Det kunde ju därvid uppstå risker vid larm, om vagnhallen var full av barn. Det var en lösning, som kom att bli grunden till den brandutbildning av 6-åringar, som genom Svenska Brandförsvarsföreningen kom att spridas i en stor del av landet. Men grunden lades av Mats.

Mats var en glad och lättsam person och mycket omtyckt av sina arbetskamrater. Alltid glad, hade alltid nånting trevligt att berätta. Efter pensionsavgången deltog han ofta i pensionärernas aktiviteter. Han var även hundvakt åt dottern Maries hund och jobbade i hobbysnickeriet på Ringgatan.

Vi saknar honom och har många glada minnen av Mats. Våra tankar går också till Majvor och Christer och Marie, som mist en älskad make och far.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa