Minnesord Märtha Jacobsson

Märtha Jacobsson

Märtha Jacobsson.

Märtha Jacobsson.

Foto: Privat

Minnesord2022-04-06 06:00

Märtha Jacobsson Sjökumla/Motala, avled den 22 mars i en ålder av 96 år. Hon efterlämnar maken Gunnars söner Kjell och Lennart med familjer, brodern Bertil och syskonbarn.

Vår moster Märtha har fått bryta upp från jordelivet för att vara hos Gud. Hon lämnar ett stort tomrum efter sig.

Märtha föddes i Sjökumla i en familj med tre syskon, vår mamma samt två bröder. Tidigt blev hon en naturlig del i vår familj där vi var fem söner som bodde i granngården Ekeberget. Märtha var ett stort stöd för vår mamma som var fembarnsmor och lantbrukarhustru. Märtha fanns alltid till hands och av henne var det lätt att få stöd i vått och torrt. Det var julklappen från vår moster vi såg mest fram emot och som var ett värdefullt komplement till de klappar vi fick av våra föräldrar. De innehöll ju det vi faktiskt mest behövde.

Märtha var den av syskonen som var kvar längst i föräldrahemmet och som var till stort stöd för våra morföräldrar. Hon arbetade bland annat i den speceriaffär som då fanns på gården. 

Därutöver började hon från hemmet sköta sjukförsäkringsärenden då den sociala sektorn byggdes ut i landet. Detta ledde sedan till att hon fick anställning på Försäkringskassan i Motala där hon avancerade till sektionschef.

Märtha var begåvad med en vacker sångröst och började tidigt sjunga solo. Med sin sång har hon förgyllt många familjesammanhang. Missionshuset i Sjökumla var hennes första andliga hem där generationer före henne varit aktiva. Det blev många tillfällen att, på olika platser, få sjunga både som solist och i kör. 

Märthas känsla för familjen omfattade även släkten utanför den inre kretsen. Hon var den första i familjen som redan i början av 60-talet reste till USA för att hälsa på de syskon och syskonbarn till vår mormor. Mormor var den enda i en stor syskonskara som inte emigrerade från fattigdomen i Sverige. Märthas resa till USA imponerade på oss syskonbarn och vi var mycket intresserade av hennes upplevelser. 

Märtha gifte sig med Gunnar Jacobsson från Jönköping och flyttade dit 1968. Vi fick då två bonuskusiner Kjell och Lennart, med vilka vi genast fick god kontakt som bestått genom åren. Äktenskapet med Gunnar blev mycket lyckligt och Märtha blev snabbt en del av hans liv och hans familj. Gunnar arbetade inom Missionsförbundet i Jönköpings distrikt. När Gunnar var ute och predikade var Märtha ofta med och sjöng. Hon anställdes i Immanuelkyrkan i Jönköping som församlingssekreterare och blev på så sätt en central person i församlingen med ett mycket stort kontaktnät. Hon blev en trogen medlem med stort engagemang. Gunnar avled 1992.

Den 7 januari var ett viktigt datum för Märtha. Det var alltid fest på hennes födelsedag. Hon ville samla hela sin familj till denna högtid. Efter att hon flyttat till Jönköping fick vi ibland ta oss fram i snöoväder men det var inte mycket som kunde hindra oss att komma till firandet.

Märthas röst har tystnat, hennes plats i familjen är tom men vi bevarar minnet av henne med stor kärlek. Vi är djupt tacksamma för hennes starka, genuina engagemang för oss fem och våra familjer under många år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!