Minnesord Karin Wendt

Karin Wendt

Karin Wendt.

Karin Wendt.

Foto: Privat

Minnesord2021-12-21 10:00

Karin Wendt har efter ett mycket långt och innehållsrikt liv somnat in på boendet Haga Park i Båstads kommun. Karin föddes i Nilsby i Fryksdalen på ett litet lantbruk med dåtidens standard utan bekvämligheter.

Efter 6-årig folkskola och ett år fortsättningskola flyttade Karin 1937 till Karlstad och arbetade i tygaffär. Därefter till Sunne år 1939 där Karin arbetade i tyg- och klädbutik. Sen till Karlstad och 1-årig handelsskola som ledde till arbete på Hakonbolaget i 4 år. Under denna tid träffade hon sin man under beredskap i Värmland. Som nygifta bosatte de sig 1946 i Motala dit maken Curt flyttat 1945.

Karin var hemmafru till 1962 då hon efter ett antal väv- och terapikurser startade arbetsterapin på två äldreboenden. Verksamheten utvecklades snabbt och från 1966 var Karin heltidsanställd.

Redan 1963 startade Karin och Maj Larsson resecirklar i ABFs regi. Man läste om ett landskap och sen åkte man dit, Värmland, Gotland, Öland, Bohuslän med flera. 1968 blev det Norge, Danmark, Island och snart blev det Mallorca och Kanarieöarna. 

Sen blev det massor med resor som reseledare med många olika bussbolag i Östergötland. Allt från inköpsresor till Helsingör till revyresor till Örebro och Stockholm. 

Många är de som åkt med Karin. Hennes alltid soliga humör och hennes humor uppskattades mycket. Få kund dra historier som Karin och hon blev en ofta anlitad berättare av Värmlandshistorier. Det höll hon på med ända till 95 års ålder.

2001 blev hon årets Motalabo. Efter pension 1986 fortsatte Karin i cirka 20 år som volontär i lokalen 59:an i Gamla stan. Här var full verksamhet med bland annat handarbeten, bingo och fester. Hon förhandlade hyror med Platen, satt i pensionnärsrådet. 2013 blev hon ordförande i SPRF Solfjädern vid 92 års ålder.

Åldern började dock ta ut sin rätt och 2017 flyttade Karin ner till en tvårummare hos mig nere i Båstad. Karin saknade nog sina vänner och verksamhet även om hon aldrig klagade. Tre månader innan sin 100-årsdag flyttade hon till Haga Park.

Karin förklarade många gånger hur nöjd hon varit med livet och hur hon upplevt utvecklingen från fattig Sverige till dagens standard. Hon fick också leva med sin man i den fina villan vid Bispmotala fram till Curts bortgång 2008.

Karins 100-årsdag firade vi med henne på Haga park med mycket blommor och hälsningar från gamla vänner.

Saknad av Bosse och Ann med söner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!