Minnesord Gösta Jedberger

Gösta Jedberger

Minnesord2022-03-04 03:00

Gösta Jedberger finns inte längre bland oss – hos familjen, forna arbetskamrater, vänner i närhet och på avstånd. Mina första kontakter med Gösta var i sjukhusdirektionen för Motala Lasarett i slutet på 70- talet. Det nya sjukhuset som han tillsammans med den legendariska chefsläkaren, sedermera professorn Barbro Beck-Friis, utvecklade till ett modernt och framgångsrikt sjukhus.

I Göstas engagemang blev symbolen stabilitet och värdighet. Han hade förmågan att se till det stora och inte det småttiga, såg till vad som måste göras i stället för att irritera sig över det som andra inte gjorde. Han hade en stil som byggde på integritet och som är den raka motsatsen till snobbighet. Storsint och ömsint. Att bry sig om det lilla, att ta tid för samtalet, att stödja, att se det positiva, att leda, att ge feedback, att säga vad man tycker och tänker och stå för det sagda. När dock beslutet var fattat krävde han lojalitet och krafttag för att nå målet.

Varför fungerar en styrelse eller ledningsgrupp, hur kommer det sig att människor som har olika viljor och olika föreställningar, inte minst om sin egen roll, kan samarbeta? Svaret är enkelt.  Det krävs personer som förmår se bortom dessa perspektiv och känna lojalitet med det som är större än olika uppfattningar. Ett gemensamt uppdrag och en gemenskap som formas av att man står för samma sak. Gösta uppfyllde dessa kriterier och som också gav resultat.

Visst fanns det stunder då det Jedbergska ansiktsuttrycket gav besked om att allt inte var till full belåtenhet. Han älskade att provocera. Men vad gjorde det, nästa dag var en ny dag med nya utmaningar.

Det var ett enkelt beslut, som min hustru och jag fattade, att fråga Gösta om han ville bli gudfader till vår dotter, vilket han blev. Många är de enskilda middagarna, festerna i flera dagar, de filosofiska nattsamtalen och en och annan resa att minnas.

Och sist, men inte minst, så går känslor och virvlande tankar till hustru Kristina och alla barnen och deras familjer. Även om sorgen är stor så måste livet gå vidare. Att bry sig, att ta tid för samtalet, att stödja och se det positiva med tillvaron. Vi tänker på Er!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!