Lars Bergquist var en sällsynt rikt begåvad person

Lars Bergquist

Minnesord2022-11-16 04:00

Lars Bergquist (1930–2022), Åbo, har avlidit i en ålder av 92 år. Närmast sörjande är hustrun, fil.dr. Carina Nynäs och från det tidigare äktenskapet med konstnären Gunvor Bergquist barnen Mats, Eva och Kalle med familjer samt brodern Mats med hustru Agneta.

Från Finland når oss budet att författaren och diplomaten Lars Bergquist avlidit efter en längre tids sjukdom. En sällsynt rikt begåvad person har lämnat jordelivet, som han likt den heliga Birgitta och Emanuel Swedenborg bara såg som början till något större. 
Andra har redovisat Lars Bergquists framgångsrika karriär i utrikesförvaltningen. Här skall främst uppmärksammas åren1988–93 då han var sändebud vid den Heliga stolen. I det kalla krigets slutskede spelade Johannes Paulus II en stor roll. Påvens besök i Sverige i juni 1989 var det första i Norden någonsin. Två år senare avlade det svenska kungaparet ett svarsbesök i Vatikanen. 
Under de fem händelserika åren i Rom kom Lars Bergquists språkkunskaper, intresse för främmande kulturer och förmåga att knyta värdefulla kontakter till sin fulla rätt. I kurian var han en välkommen och uppskattad samtalspartner. För många framstod han med rätta som en renässansmänniska.

Lars Bergquist och hans dåvarande hustru Gunvor skapade i sitt hem i Rom en uppskattad mötesplats för journalister, författare, diplomater, konstnärer och politiker. Hans bok ”Den heliga pyramiden” är alltjämt 30 år efter utgivandet en viktig källa till vår kunskap om påven, kurian och den romersk-katolska kyrkan.
Lars Bergquist var en lysande talare. De som under årens lopp haft förmånen att få lyssna på honom när han höll föredrag i skilda ämnen glömmer det aldrig. Under de svenska medlemskapsförhandlingarna i början av 90-talet skrev Lars många uppmärksammade artiklar om Sveriges europeiska identitet och tillhörighet.
Efter åren i Rom utnämndes Lars Bergquist till styrelseordförande i Svenska Rominstitutet och i Statens kulturråd. I många år var han även ordförande i Birgittastiftelsen och den drivande kraften vid tillskapandet av Sancta Birgitta klostermuseum i Vadstena. Det invigdes 2003 av Konung Carl XVI Gustaf i närvaro av tre andra statschefer i samband med 700-årsjubileet av den heliga Birgittas födelse. Samma år utsågs han till filosofie hedersdoktor vid Linköpings universitet.

Lars Bergquists författarskap omfattade romaner, noveller och översättningar från både franska och kinesiska. 1994 tilldelades han Wahlström & Widstrands litteraturpris för sin ”reflekterande, fantasifulla prosa som lever i språnget mellan förtvivlan och tillförsikt”.  Under senare år kom Lars Bergquist alltmer att inrikta sitt författarskap och sin forskning mot tre internationellt kända svenskar, nämligen heliga Birgitta, Emanuel Swedenborg och Carl von Linné. Ett intresse som han delade med sin nya hustru Carina Nynäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!