Därför firar vi årets läskigaste högtid – halloween

Snart dags för årets läskigaste högtid. Men hur var det nu, varför firar vi halloween och vilket datum ska man egentligen gå "bus eller godis"? Traditionsexperten Mattias Axelsson har svaren.

Snart är det återigen dags för halloween. Men varför firar vi, vad är skillanden från alla helgons dag och vilket datum ska man egentligen gå "bus eller godis"? Traditionsexperten Mattias Axelsson har svaren.

Snart är det återigen dags för halloween. Men varför firar vi, vad är skillanden från alla helgons dag och vilket datum ska man egentligen gå "bus eller godis"? Traditionsexperten Mattias Axelsson har svaren.

Foto: Aleksander Andersen

Halloween2022-10-27 19:00

Högtiden har sitt ursprung på Irland och ordet halloween är en sammandragning av all hallows eve, alla helgons afton. Något som firades i skiftet mellan oktober och november, berättar Mattias Axelsson.

– Det är en övergångstid vilket i folktron innebär att då är det en massa oknytt i rörelse och ibland pratar man om att det är då de döda kan komma upp ur gravarna, säger han. 

Enligt honom förde irländarna med sig traditionen till USA under 1800-talet. Det irländska halloweenfirandet mixades med redan etablerade traditioner i USA som Día de Muertos och Guy Fawkes Day. 

– Det är i USA under slutet på 1800-talet i början på 1900-talet som halloweentraditionen, så som vi tänker den, växer fram. Det är då pumporna kommer och man börjar gå "bus eller godis".

Först under slutet på 80-talet och början på 90-talet inleddes de första försöken att lansera halloween i en stor skala i Sverige, enligt Axelsson.

– Nu är det en etablerad tradition i Sverige i och med att den har vuxit successivt under 90-, 00- och 10-talet. Man räknar med att någonstans runt två tredjedelar av alla svenskar på något sätt uppmärksammar halloween enligt de undersökningar som svensk handel gör.

I USA firas halloween den 31 oktober, på alla helgons afton – eftersom den första november är den ursprungliga allhelgonadagen. Men i Sverige finns det däremot inte, enligt Axelsson, en konkret dag för när högtiden ska firas. 

Här infaller alla helgons dag lördagen mellan den 31 oktober och den 6 november. Detta innebär att alla helgons afton, halloween, kan skifta från år till år. 

– Det som folk kanske har reagerat negativt på är när man firar halloween på samma datum som alla helgons dag. Eftersom det i hundra år i Sverige varit den dagen när man tänder gravljus, minns sina döda släktingar och man går kyrkogårdspromenader. Där har det funnits, framför allt från kyrkligt håll, en önskan att man inte ska fira halloween på lördagen. Även om det rör sig i samma krets av firande så är det två väldigt olika ingångar i firandet. 

Hur ska man tänka som förälder till barn som ska gå "bus eller godis"?

– Gå fredag kväll, dagen innan alla helgons dag, det är alltså vår alla helgons afton. Då passar det bra och då kan man fira. Sen är det givetvis upp till var och en när man vill gå. 

I år infaller denna fredag den fjärde november. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!