Kyrkoherde emeritus Göran Grefbäck har nästa år varit präst i Vadstena i 50 år! Han anlitas som föredragshållare. Just nu är det en ikon, en helig avbildning, som han föreläser om tillsammans med Jan-Erik Nylund, senast under Birgittadagarna.
– Ikon brukar översättas som "ett fönster mot himlen" och förekommer i de ortodoxa kyrkorna och hemmen, säger Göran och fortsätter:
– När jag fick kyrkoherdetjänsten på 70-talet var jag intresserad av att förstärka ekumeniken och vi bildade ett råd med alla kyrkor. Ortodoxa mässor började att firas av invandrare från hela mellanöstern. Folk kom hit från framförallt Motala, men hela Östergötland.
– Gudstjänsterna firades framför den här bilden, säger Göran och visar Maria med Jesusbarnet på armen.
– Det här är en kopia av ikonen, originalet finns på Nationalmuseum och betraktas av museet som en riktig dyrgrip.
Och rariteten som en gång var i Vadstena kyrkoråds ägo, har en fantastisk historia. Göran Grefbäck börjar berätta:
– Det handlar om ett bröllop som firades här i Vadstena 1580 mellan Pontus de la Gardie som gifte sig med Johan den III’s dotter Sofia. Pontus var son till en lanthandlare och köpman i Gardie i Frankrike. Pontus blev munk, men rymde från sitt kloster och blev legosoldat. Han slogs för vilket land som än ville ha honom. Han kämpade i dansk uniform i Varberg och blev tillfångatagen av den svenska armén. Här blev han svensk officer. Pontus skickades till Ryssland och blev generalguvernör över de baltiska länderna. I Novgorod tog han som krigsbyte en rysk ikon. Han var en framgångsrik fältherre som intog både Novgorod och Moskva, vilket inte Napoleon lyckats med, och utlovades av Johan III att gifta sig med Sofia.
Till bröllopet i Klosterkyrkan strömmade mängder av nyfikna Vadstenabor. De klättrade upp på den gamla systraläktaren som gav vika under folkmassorna och rasade till marken. Det blev ett bröllop som det pratades om i hela Europa.
– Ikonen skänkte Pontus vid sitt bröllop till Birgittasystrarna som då firade sina gudstjänster i Klosterkyrkans brödrakor bakom storaltaret.
Under 1800-talet uppskattades inte alla kyrkans minnessaker och konstskatter och skyfflades undan i en beläteskammare, så även ikonen. I mitten av 1800-talet började Nationalmuseum i Stockholm samla in medeltida konstvek och köpte in ikonen av Vadstena kyrkoråd för några futtiga hundralappar. Den kallas för Vadstenamadonnan.
– Maria bär Jesusbarnet på armen. Jesus håller i en bokrulle som visar att hela hans liv var förutbestämt. Maria pekar med en hand mot barnet, hon är en vägvisande Maria.
– Vi försökte att få henne tillbaka, men det blev blankt nej. Tyvärr förvaras ikonen undangömd på Nationalmuseum.
Kopian har den finska konstnären Sirkko Lehtinnen målat. Den blev klar 1982, 400 år efter Pontus och Sofias vigsel.