Nobelpristagaren i Borensberg

Yrkesmilitär, FN-observatör, kommunpolitiker, opinionsbildare för landsbygdsfrågor, egenföretagare i byggbranschen. ”Jag har trappat ner till tre dagars kroppsarbete i veckan”, säger Conny Ringvide, snart 70.

Conny och Britt-Marie Ringvide har med gemensamma krafter byggt sitt hus i Borensberg, av kvällstidningen Expressen listat som ett av Östergötlands ”lyxhus”, vilket de står något frågande inför.

Conny och Britt-Marie Ringvide har med gemensamma krafter byggt sitt hus i Borensberg, av kvällstidningen Expressen listat som ett av Östergötlands ”lyxhus”, vilket de står något frågande inför.

Foto: per carlsson

Borensberg2018-08-04 08:00

Huset i Borensberg flyttade Conny Ringvide och hustrun Britt-Marie in i 2009. De har ritat och byggt det själva, med egna händer. Tre år tog det. Arbetet skedde under mottot ”Vill man så kan man”.

– När sista barnet var utfluget ville vi ha större, säger Conny.

Tvärtemot de flesta andra i samma läge i livet. Orsaken är delvis att Conny ville ha plats för sin egen firma, och Britt-Marie ville ha en rejäl syateljé. Numera är Conny Ringvide främst alltså egenföretagare, med byggfirman BriCon Hus & Hem. Firman startade han när han gick i pension som officer vid 55 års ålder, och den bygger det mesta. Fokus ligger dock på att uppföra och renovera våtrum med kakel och klinker. För detta har företaget behörighet från Byggkeramikrådet.

– Jag är självlärd men när jag drog i gång firman utbildade jag mig för att få den där speciella behörigheten.

Conny är född i Linköping, pappa var yrkesmilitär och flyttade med familjen till Kiruna under en period när sonen var tonåring. Efter fem år återvände familjen till Linköping och det var ingen tvekan om att Conny skulle välja samma bana som far.

– Det som lockade var chansen till att leva utomhusliv i yrket. Jag tyckte det verkade så fritt.

1972 avlade Conny officersexamen vid Karlberg i Stockholm. Sedan följde trupptjänst på I4 i Linköping. Sju år senare började han på Infanteriets stridskola i Kvarn, som lärare i underhållstjänst, senare som planerings- och ekonomichef och kompanichef.

Conny Ringvide kan visa upp ett mycket exklusivt diplom med sitt namn på. Det visar att den FN-styrka han tillhörde 1984-1985 tilldelats inget mindre än Alfred Nobels fredspris för sina insatser.

– Jag var ett halvår i Syrien och lika länge i Libanon.

Året i dessa länder och vid den tiden blev en omvälvande upplevelse.

– På den tiden var Syrien ett fantastiskt land. Helt oexploaterat, vackert med underbart vänliga människor. Libanon, däremot, var tuffare.

Conny Ringvide bevittnade krigets fasor på nära håll.

– I Libanon låg vi i skydd av stenmur i åtta timmar och jag såg folk sprängas i luften och lemlästas. Det var hemskt men jag ångrar inte att jag var där. Jag blev medveten om verkligheten bakom rubrikerna.

Conny återvände till Sverige och vidareutbildade sig på Militärhögskolan, vilket ledde till två års tjänst på Högkvarteret i Stockholm och ett veckopendlande till och från Borensberg.

Och sedan bar det åter till Kvarn, som chef för försöksdetaljen, och planeringssektionen.

55 år gammal gick överstelöjtnant Conny Ringvide i pension och satte i gång den egna firman.

– Jag hade hållit på med byggande lite som hobby. Firman känns fortfarande som ett fritidsintresse. Just nu jobbar jag i Norrköping, tillsammans med sonen, Joakim.

Förutom allt detta har Conny Ringvide också varit politiskt aktiv i Motala, för Moderaterna. Från 1998 till 2010 verkade han i de två första mandatperioderna i kommunstyrelsen och i den sista mandatperioden, då kommunen hade borgerligt styre, som ordförande i plan- och miljönämnden.

Numera är det tre dagars konkret kroppsarbete per vecka som Conny Ringvide kopplar av med. Men det räcker ju inte riktigt. Han är också drivande i ideella föreningen Framtid Borensberg och innehar posten som vice ordförande.

– Motala kommun intresserar sig alldeles för lite för landsbygden och småorterna men jag vet inte varför det är så.

Vad gäller Borensberg accepterar föreningen till exempel inte att Räddningstjänsten på orten enligt planen ska minimeras.

– Den frågan har man lagt på is nu, men jag är rätt säker på att den väcks till liv igen efter valet. Det är säkert en medveten strategi, säger Conny Ringvide.

Framtid Borensberg, som drogs i gång för cirka åtta år sedan, arbetar också för gång- och cykelbro över strömmen och kanalen och en gång- och cykelväg till Sågarhem.

Det existerar inget formellt medlemskap i Framtid Borensberg och styrelsen om 16 personer arbetar utan arvode. Ett par gånger om året sätter man sig i möten med kommunens styrande.

– Vi företräder alla – vi brukar säga att alla Borensbergsbor som delar vår målsättning är medlemmar.

Grattis

Conny Ringvide

Fyller: 70 år den 7 augusti.

Yrke: Numera egen företagare i byggbranschen, före detta yrkesmilitär, FN-observatör, politiker.

Dessutom: Aktiv i ideella föreningen Framtid Borensberg. Sedan 2002 av länsstyrelsen förordnad som begravningsombud, vilket innebär att bevaka rättigheterna för dem som inte tillhör Svenska kyrkan; att den begravningsavgift alla betalar via skatten endast används till begravningsrelaterad verksamhet.

Familj: Hustrun Britt-Marie, 32 dagar äldre än sin make, två barn och två bonusbarn, tre barnbarn och fyra bonusbarnbarn.

Namnet Ringvide: kommer från en gård på Gotland, där Connys far, som hette Karlsson, under kriget var förlagd och var chef för en kulsprutepluton. Han tog sig namnet efter gården.

Firar: Med en familjefest hemma. ”Sedan försvinner jag till okänd ort.” Det blir även en semesterresa med hustrun i husbilen i höst, då bär det av söderut, kanske till Italien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om