De trivs med ett riktigt hästliv

Jill och Erik säljer och utbildar hopphästar, en bransch de både hyllar och ser utmaningar i.

Erik Jerneld och Jill Silvandersson är tydliga med att det är hårt slit att arbeta inom ridsporten, men de skulle inte vilja byta ut det mot något annat. Hästen heter Kaire och såldes nyligen till en svensk framstående ryttare.

Erik Jerneld och Jill Silvandersson är tydliga med att det är hårt slit att arbeta inom ridsporten, men de skulle inte vilja byta ut det mot något annat. Hästen heter Kaire och såldes nyligen till en svensk framstående ryttare.

Foto: Lina Gillman

Borensberg2021-12-30 19:00

På Nordsjö Gård utanför Borensberg bor Jill Silvandersson och Erik Jerneld, där de utbildar och säljer hopphästar. 

– Jag skulle säga att ett yrke inom ridsporten är mer en livsstil än ett yrke, säger Jill Silvandersson.

De möter upp framför den stora herrgården och genast skäller en hund för att markera att någon kommer. Jill och Erik bor i en av de två stora flyglarna tillsammans med sina två barn Vilhelm och Elsa.

undefined
Jill Silvandersson har ridit i hela sitt liv och även representerat Sverige i landslaget som junior.

Jill är uppvuxen i Motala och har ridit i hela sitt liv, som junior var hon med i svenska landslaget. Hennes sambo Erik är från Södertälje. 2001 flyttade han till Nordsjö gård med sina föräldrar och han har själv tävlat upp till svår klass i hoppning.

– Att ha möjlighet till ett sånt här fantastiskt ställe gör inte arbetet mindre hårt, men det underlättar att ha alla faciliteter på samma ställe, säger Erik.

undefined
Erik Jerneld tillsammans med hästen Leezer T. Erik har bott på gården sen 2001.
undefined
Stallet har bland annat ett solarie för hästarna som syns längst in till höger.

Gården är mer än pampig med bland annat ridhus, ridbana, skrittmaskin, ridterräng, betesmarker och ett solarium för hästarna i stallet. Där finns just nu nio tävlingshästar och Elsas ponny Pommac. 

– Jag skulle säga att vi är mer ett utbildningsstall än försäljningsstall, vi säljer kanske runt sex stycken hästar per år. Med tiden har jag lärt mig att jag hellre har färre hästar i verksamheten och satsar på kvalité framför kvantitet. Det har lett till bättre resultat.

undefined
Nordsjö gård har 13 stycken boxar i stallet, gården är totalt 300 hektar stor.
undefined
Nordsjö gård med sin ridbana och ridhus, till höger i bild skymtas skrittmaskinen.

I slutet på sommaren var Jill uttagen till unghäst-VM i Lanaken i Holland med femåriga stoet CCstud´s Liisolde.

– Det är en stor tävling men Liisolde gjorde bra resultat, hon är väldigt fin, säger Jill med ett leende.

Kan det vara svårt att sälja hästarna?

– Nej, jag brukar inte ha så svårt för det, men Jill brukar tycka att det är jobbigare, säger Erik.

– Vissa är svårare än andra, ibland tar jag en skogspromenad och gråter av mig när hästen har åkt. Jag kan ha hästarna i flera år, klart man blir fäst vid dem, säger Jill.

undefined
I showroomet hänger bett på rad.
undefined
En av rosetterna som Jill och femåriga stoet CCstud´s Liisolde vann under Unghäst-VM i Lanaken i Holland i slutet på sommaren.

Paret har under sina 20 år i branschen byggt på sin verksamhet med fler inriktningar.

– Det är lite av charmen med sporten, det finns många olika sätt att vara engagerad och aktiv inom ridsporten utan att själv rida, säger Erik.

Han rider själv inte lika mycket längre utan har valt att satsa på bland annat utrustning och uppdraget som ansvarig agentur för märket Antarés i hela Sverige. På gården finns ett showroom med ridsportutrustning som Erik förmedlar till butiker och han säljer även själv via e-handel.

– Företagsbiten med den här sortens försäljning tycker jag är rolig och intressant. 

undefined
Erik Jerneld och Jill Silvandersson är tydliga med att det är hårt slit att arbeta inom ridsporten, men de skulle inte vilja byta ut det mot något annat. Hästen heter Kaire och såldes nyligen till en svensk framstående ryttare.

Erik startade 2006 "Sweden Select Horse Sales" tillsammans med hästeliten Royne Zetterman, Lisen Bratt Fredricson och Pia Levin.

– Där samlar vi ihop toppen av de treåriga hästarna i Sverige till en auktion med gäster från hela världen. 

Vad kan de säljas för?

– Det är jätteolika men allt från 100 000 kronor till 400 000 kronor för en fin treåring.

Just pengar är något som paret gemensamt tycker kan göra ridsporten problematisk.

– Det är dyrt att hålla på och det kostar mycket att hålla allt flytande. Samtidigt är det alltid en chanstagning när man köper en häst, säger Jill

undefined
Jill Silvandersson på hästen Joyko Keysershof under en av sommarens hopptävlingar. Joyko är den häst som Jill själv gärna skulle vilja köpa.

På vilket sätt?

– Även om hästar kan vara dyra är de också ganska sköra, det räcker med en liten olycka i hagen så kan en ryttares tävlingssäsong vara över.

Trots en krävande sport kan paret inte tänka sig att byta bransch.

– Trots allt så är älskar vi båda att arbeta med hästar på ett eller annat sätt och jag kan inte se oss göra något annat. Det är tufft, slitigt, dyrt och alldeles underbart, säger Jill.

Erik och Jill

Ålder: Erik 41, Jill 43.

Tre tips vid köp av unghäst: Härstamning, inställning och teknik. 

Finaste hästen i stallet just nu: Joyko Keysershof.

Vad skulle ni inte klarar er utan i branschen: Våra samarbetspartners i Sigtuna och Holland och vår hästskötare och beridare Emilie.

Dyraste häst ni sålt: Elisabeth, hon såldes för 1,8 miljoner kronor.

Drömhäst att äga: Erik vill gärna äga en godkänd hingst. Jill köper helst Joyko som redan står i stallet. Gemensam dröm är att äga en hopphäst i världseliten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!