Modellen står ute i Bertil Holmers kontor, en kulturminnesmärkt grindstuga på Näs gård, alldeles intill kanalen, utanför Borensberg. En gedigen idyll, värdig en arkitekt.
Det är 15 år sedan han gick i pension, men Bertil har ett yrke och en kreativitet som är omöjlig att lägga ifrån sig.
– Jag jobbar när det passar mig, säger han, och numera gör han det ibland utan att ta betalt.
– Det är så krångligt med alla papper och folk blir så glada, säger Bertil om att han nu till exempel gör förbättringar av en entré på en villa i Borensberg. Ett annat projekt är att bygga till huset där han och hustrun Agneta bor sedan snart 40 år. Det ska inrymma en hiss.
Bertil Holmer och företaget han startade 1980, White Arkitekters kontor i Linköping, står bakom – bland mycket annat – Linköpings Konsert & Kongress.
Det började i Karlstad, där Bertil föddes. Han växte upp i grannstaden fyra mil österut, Kristinehamn.
– Pappa dog när jag var ett år. Min mamma slet och arbetade, som hushållslärarinna, för att försörja mig och min äldre bror och för att vi skulle få studera. Pappa hade varit civilingenjör i väg- och vattenbyggnad – och det skulle jag också bli.
Men den yrkesbanan handlade ”för mycket om kantstenar och broar” tyckte sig Bertil ana.
– Arkitekt skulle jag bli, det var jag helt och hållet bestämd med redan som 15-åring. Men man skulle ha stort A i alla ämnen för att komma in på den högre tekniska utbildningen. Och vem har det? Jag hade högsta betyg i teckning och jag sökte runt hela världen efter någonstans att utbilda mig, Brasilien, New York, London. Det blev München, efter värnplikt som reservofficer i luftvärnet.
I två år i mitten av 1960-talet studerade Bertil i den bayerska huvudstaden och där efter på Chalmers i Göteborg, plus ett år för examensarbetet.
1968 anställdes han på Whites kontor i Göteborg och arbetade där ända fram till 1980. Det var då han kom till Linköping och blev delägare i White Arkitekter.
– Jag fick uppdraget att bygga upp Linköpingskontoret. I tio år var jag chef, nedtyngd av pappersarbete. Sedan började jag längta tillbaka till ritbordet.
Där ansvarade Bertil Holmer för Linköpings Konsert & Kongress, bostadsområden som Ullstämma, Jakobsdal med flera, Filmstaden i Linköping, Scandic Hotell med sin böjda form vid Stångebro.
– Men min stolthet är det jag gjort i Motala, att förvandla Luxorhuset till Carlsunds utbildningscenter. Huset hade sju meter höga våningsplan. Jag la in nya bjälklag och fick fler våningar. Jag fick en utmärkelse av SAR, Svenska Arkitekters Riksförbund.
Bertil Holmer arbetade mycket utomlands. Han ritade skolor i Saudiarabien, där han bodde en tid i slutet av 1970-talet och rustade upp kåkstäder i Kenya.
Kan man se att det är just du som har ritat?– Man kan se Whites anda i de stora projekten. De villor jag har gjort har en oerhört modern form. Jag arbetar nära funkisidealet: det ska vara tydligt, elegant, enkelt, ljust, moderna material.
Under de 15 åren som pensionär har Bertil Holmer hela tiden haft kontakt med White Arkitekter, tipsat om och kring jobb, verkat som mentor för yngre kollegor och har under sina 50 år haft uppdrag i ett 80-tal svenska kommuner.
Det vackra huset vid kanalen kom Bertil och Agneta till för 39 år sedan.
– Jag ville inte bo i Linköping, jag är från Motala och vill bo vid vatten, säger Agneta.
– Huset var en ruin när vi kom. Jag har förbättrat det mesta men förstås behållit karaktären. Länsmuseet har ju koll på vad man gör i den här miljön.
Intill paret Holmers hus finns den likaledes K-märkta brovaktarstugan vid bron över kanalen och även den har Bertil renoverat åt Göta Kanal-bolaget, som hyr ut det till privatpersoner.
Dessutom har Bertil byggt gästhus och förråd och gjort i ordning grindstugan, där han nu har sitt eget kontor och där han ritar, för hand på papper, som alltid.
Gästhuset är en historia för sig. Där har Bertil sin modelljärnväg, anlagd på en platta som kan hissas ner med hjälp av en elmotor på ovanvåningen. När plattan är upphissad under taket finns det plats för gäster.
Modelljärnvägen är en pojkdröm för alla åldrar men ingen leksak. Den ingår i Bertils arbete. Varje hus i modellandskapet har han själv byggt utifrån fotografier och de har förebilder i verkligheten, bland annat från Kristinehamn.
– Jag kör inte med tågen så ofta utan det här är mera ett arkitektoniskt projekt.
Samma sak med de häpnadsväckande modeller av berömda hus i Europa som Bertil har byggt.
– Jag bygger när jag sitter framför tv:n. Man kan mycket väl bara lyssna på tv:n och göra annat under tiden.
Ritar du något just nu?– Jag tar det mest lugnt nu men i morgon ska jag in till Linköping, till Konsert & Kongress, och kika på ett bekymmer de har med taket där.