Maria Seraki tyckte att morgonlogistiken var utmanande när hon just hade separerat och börjat på ett nytt jobb. Hennes son hade börjat förskoleklass och det enda sättet att locka med honom var genom att spela basket eller fotboll på vägen. Och det var inte helt enkelt i kostym.
– Jag tror att många föräldrar kan känna igen sig i att man vill lägga fokus på det man ska göra, inte på kläderna, säger Maria.
En dag fick hon nog och gick till jobbet i träningskläder. När hon kom hem började hon klippa och sy om dem.
– Jag har gick konst och formgivning på gymnasiet, det har varit min dröm hela livet att designa en egen kollektion, säger Maria.
Hon växte upp på Kvarnberget och gick musikklass på Navestadsskolan innan gymnasiet, då valet alltså föll på De Geer och grunden till hennes start-up bolag MWH of Sweden började läggas. På fritiden spelade hon basket i NUBF.
Snart efter att hon fått idén om en bekväm kostymkollektion hörde hon av sig till Carl-Axel Surtevall, grundaren av Norrköpingsföretaget Casall som tillverkar träningskläder och sportartiklar.
Genom honom träffade hon Malin Källström, som gick in som medgrundare i Marias bolag MWH of Sweden. Tillsammans designar och produktutvecklar Maria och Malin kläderna.
I samma veva kontaktade dem MQ Marqet. Trots att det ännu inte fanns några prototyper visade klädkedjan intresse.
– Det har flutit på bra, trots corona, konstaterar Maria.
I augusti lanseras nio olika plagg på MQ Marqet och MWH:s egna hemsida. Det blir en kollektion i begränsad upplaga, för att kolla av intresset.
– Vi har ju gått in med eget sparkapital i det här, men vi har också fått stöd av Almi och SEB här i Östergötland.
I april gick även programledaren Jessica Almenäs och managementbyrån Next Level Group in som delägare. Maria kontaktade dem via Instagram och de kunde snart konstatera att de hade mycket gemensamt. Som att både Maria och Jessica har ett förflutet som basketspelare – och brinner för att främja en aktiv livsstil.
– Eftersom jag själv ofta har på mig kostym och dessutom älskar träningskläder, så kändes hennes idé klockren! Så pass att jag vill vara med på den här resan långsiktigt, säger Jessica Almenäs i ett pressmeddelande.
– Ibland känns allt overkligt men jag har nypt mig hårt i armen och det här känns fantastiskt, säger Maria.
Under åren har hon samlat på sig erfarenhet från en rad olika branscher, som hon nu har nytta av som egenföretagare.
– Det är som att jag har tränat inför det här. När jag arbetade inom statlig myndighet kände jag att det inte alls var min grej, jag vill se resultat snabbt, men det var också lärorikt.
Efter gymnasiet lämnade Maria Norrköping för att plugga och har bland annat bott i Australien. Nu är hon tillbaka i sin barndomsstad och har kontor vid Industrilandskapet.
– Det känns som att det ploppar upp mycket start-ups i Norrköping nu. Jag vet fler som kommit tillbaka, corona har nog gjort att man längtat hem. Jag älskar att bo här igen.
Vad är din drivkraft?
– Det är nog att skapa förändring i samhället tillsammans med andra, så fler kan må bra, både fysiskt och mentalt.
För henne handlar bolaget om så mycket mer än att skapa kläder.
– Vi brukar säga att vi jobbar med fashion och folkhälsa i kombination, eftersom våra funktionella jobbkläder möjliggör rörelse och mindre stillasittande. Sedan brukar vi i teamet prata om att vi vill skapa ett framtidens företag som fokuserar på att lösa problem. Då spelar det mindre roll när och vart vi jobbar. På så sätt kan jobbet anpassas efter allt annat i livet, som att träna eller att hämta sina barn på skolan utan att känna stress, säger Maria Serkai.