Sveriges demokrati 100 år – Förintelsen 

Förintelsen ägde rum för snart 100 år sedan, under andra världskriget 1939–1945. Det är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv.

Familj2021-03-05 19:00

Demokratin är ett system som i praktiken skulle kunna ”avsätta sig själv” om tillräckligt stöd finns. Demokratin är helt beroende av att alla människor ser till att göra välinformerade och genomtänkta val, det är bland det viktigaste vi har i samhället, grunden till näst intill allt. Adolf Hitlers tid vid makten började inte med förintelse av ett folk – Förintelsen inträffade genom att för få stod upp och sa ifrån.

Under Förintelsen dödades ungefär 6 miljoner judar på grund av deras ursprung. Romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar, man ville utrota människor med olika ursprung. Människor förföljdes, fängslades och dödades av Nazityskland, många av de utsatta var funktionsnedsatta och homosexuella för att de inte ansågs ha samma värde.

Varför vi ska uppmärksamma denna händelse är för att minnas de som gick bort men även för att sprida kunskap och lära ut historien för att förhindra att något liknande händer igen.

Ingen ung person i dag bör vara ovetande om vad som kan hända om vi slutar tro på lika värde för alla människor, att man låter hat leda till politiska beslut och låta våld bli ett accepterat sätt att uppnå politiska mål. Man får ej låta enskilda individers hat få fäste i vårt demokratiska samhälle.

Därför tycker jag att Förintelsens minnesdag ska fortsätta att uppmärksammas i skolorna. Vi får aldrig glömma. Vi får aldrig sluta kämpa för vårt demokratiska samhälle och våra rättigheter. Demokrati är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, det är grunden till näst intill allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!