Malin Melin, 33, har varit i målaryrket i lite mer än tio år. Hennes plan från början var att satsa på en karriär som konstnär så därför valde hon bild- och formutbildningen på gymnasiet. Hon insåg ganska snart att hennes yrkesval inte gav henne så stora möjligheter på arbetsmarknaden.
– Jag kom på att jag måste ju ha ett jobb också så då låtsades jag ett tag att jag var målare. Det började med ett arbete på ett fastighetsföretag som hade målaruppdrag. Jag hävdade att jag kunde sånt och så började det. Efter ett tag fick jag gå som lärling tills jag lärde mig yrket på riktigt.
2016 tog Malin sin gesäll och började direkt söka jobb på målerifirmor.
– Ofta var jag ensam kvinna på de arbetsplatser som jag varit på. Ibland kom det lärlingar som var tjejer, men annars var det bara män.
Regeringen satte 2018 upp mål för byggbranschen att 25 procent av de som nyanställs inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor år 2030. Av de som anställs som lärlingar i måleribranschen i dag är 27 procent kvinnor.
– Jag tycker att man arbetar mycket med jämställdhetsfrågor i vår bransch. Visst finns det dåliga exempel, men de nya företagen som dyker upp har ett annat tänk.
Hur är det att jobba i en mansdominerad bransch?
– En tidigare chef berättade när jag fick jobbet att han aldrig trodde att han skulle anställa en tjej. Det kändes lite konstigt. Förutom det har jag varit ganska förskonad från det värsta, men det handlar mycket om hur man blir bemött. Många blir utsatta för väldigt grova saker, men det har jag sluppit.
Som vad?
– Det är ofta en kombination av skoj och undertoner. Ett exempel är när jag hade en yngre kvinnlig lärling. Första dagen vi var och jobbade på ett projekt stod hon och dammsög när några manliga byggjobbare bad henne: "Kan du komma hit och suga lite?". Kommentarer av den typen kan förekomma ganska ofta.
Jargongen inom byggbranschen kan vara ganska hård och brutal, men det är långt ifrån det enda problemet för kvinnor på traditionellt mansdominerade arbetsplatser. Löner, förståelse och även arbetskläder behöver utvecklas, menar Malin.
– Det är viktigt med vilka kläder vi har, det har ju förekommit att chefer på tidigare arbetsplatser tyckt att det bara är ett jävla larv att klaga på vad vi har på oss.
– De senaste åren har det blivit mycket bättre. På vår firma har vi kläder som är anpassade för kvinnor. Det kan vara några enstaka saker som inte finns. Gravidkläder är det fortfarande lite dåligt med.
Malin jobbar numera på målerifirman Let´s Paint. Företaget har en tydlig profil att arbeta med jämställdhet.
– Vi har ett mål att bestå av hälften kvinnor och hälften män med en kombination av olika åldrar och bakgrunder. Jämställdhet handlar om att behandla alla på ett bra sätt, att jobba bort de strukturella löneskillnader som finns mellan män och kvinnor samt att stå upp för sina medmänniskor, berättar Natalie Kjellander, vd på företaget.
Vad är skillnaden med att jobba här?
– De flesta som söker sig hit, både tjejer och killar, gör det väldigt aktivt och då blir det en skillnad i attityd. Det är ingen som säger konstiga saker och vi är alla på samma nivå. Det är skitskönt, utbrister Malin Melin.
Finns det även löneskillnader beroende av kön?
– Det har oftast varit ganska lika, men jag har ju hört talas om firmor där alla männen hade samma lön utom den kvinnliga medarbetaren.
Va, men det var för att hon var ny?
– Nej, för att hon var tjej. Den chefen körde med henne som fasen och det var väldigt öppet. Jag tror att många manliga kollegor reagerar på sådant, men problemet är snarare att man inte gör något åt det. Machokulturen kan nog vara jobbig för många killar med. Ibland kan det vara svårt som kvinna att vara en del av gänget.
På vilket sätt kan det uttrycka sig?
– Det kan vara så att man ständigt "råkar" glömma bort vissa personer när man ska på lunch. Ett annat exempel är att arbetsledaren sätter kvinnor på vissa typer av uppgifter bara på grund av kön. Sånt är vanligt och jag kan tycka att det är ren mobbing.
Vad är fördelen med att vara en kvinnlig målare?
– Jag tycker det finns många saker. Vi har ett annat tänk och kanske framstår som lite omständliga, men ofta är vi mycket noggrannare från början så vi slipper göra om vissa saker. Jag kan faktiskt inte komma på någon nackdel, säger Malin Melin.