– 2015 var Sverige, ur ett näringslivsperspektiv, bäst i Norden på jämställdhet. Nu är vi näst sämst och Danmark, som är sämst, beräknas gå om oss inom två år. Vi står still och alla andra fortsätter framåt, säger jämställdhetsexperten Anna Blixt.
Sedan ett drygt år tillbaka arbetar hon som jämställdhetskonsult inom sitt eget företag. Målet med hennes arbetsliv är att förbättra andras, förklarar hon.
– Jag strävar efter att alla ska få trivas, utvecklas och känna sig sedda på sin arbetsplats. Sedan jag började arbeta med dessa frågor har jag insett hur få förunnat det faktiskt är att vara på en arbetsplats där man känner sig sedd, hörd och viktig.
Sitt arbete för jämställdhet bedriver Anna genom föreläsningar och workshops samt podcasten "Jämställt arbetsliv".
– Jag är också konsult i olika projekt. Just nu sitter jag till exempel med som konsult i ett två års-projekt med universitet och stora arbetsgivare, som jag utbildar. Jag utbildar också i kränkande särbehandling och är även jämställdhetsambassadör i Facebookgruppen "Heja livet".
I dagsläget bor 29-åringen i Malmö tillsammans med sin sambo Lovisa, men hon är uppvuxen i de östgötska skogarna i Kisa.
– Jag flyttade från Kisa 2011, till USA. Jag läste business och spelade college-fotboll, men valde att flytta hem och läsa en pol kand i Lund. Nu bor jag i Malmö. I Skåne har jag bott i drygt nio år och jag trivs fantastiskt bra.
Föräldrarna har Anna dock kvar i Kisa så hon är ofta hemma och hälsar på.
– Jag älskar Kinda. Det är så himla vackert och har alltid varit en väldigt trygg plats för mig. Jag är verkligen uppvuxen i en riktig idyll, med cykelavstånd till alla mina vänner. Majoriteten av mina vänner har flyttat därifrån och pluggat, men sedan köpt hus och flyttat tillbaka. Jag kommer tyvärr inte göra det, men vi kommer nog skaffa ett sommarhus i Kinda när vi har råd med både det och hus.
Hur trivs du med ditt jobb?
– Det är svinkul och väldigt varierande. Jag gillar att försöka prata lättsamt om de här tyngre ämnena för att få folk att orka lyssna. Eftersom jag bara pratar om massa tråkigheter blir det också lättare för mig då, skrattar Anna.
Allt hon gör som jämställdhetskonsult gör hon via sitt företag. Sin kunskap har Anna fått från studier och det ideella engagemanget kring normkritik, jämställdhet och samhällsstrukturer.
– Det var i augusti förra året som jag sa upp mig från mitt dåvarande jobb som SFI-lärare och började jobba 100 procent med det här. Jag hade tröttnat på att sitta hemma och häcka framför datorn.
Beslutet att starta eget kom dock av en slump.
– Vid sidan av jobbet hade jag under två års tid föreläst tre-fyra gånger om jämställdhet. Strax innan jag sa upp mig var det en företagare som hörde av sig och ville ge mig i uppdrag att föreläsa hos dem.
Anna skrattar till.
– Då sa jag upp mig. Jag har insett i efter hand att de flesta bygger upp sitt egenföretagande lite vid sidan av sitt jobb innan de satsar, men jag bara slutade.
Har du haft någon underliggande dröm om att bli egenföretagare?
– Nej, tvärtom. Det är flera som uppmuntrat mig till att satsa på föreläsandet, men jag har tänkt att "absolut inte, möjligtvis om jag har typ tio års arbetslivserfarenhet med mig". Jag har verkligen dragit mig för det.
Varför är jämställdhet en viktig fråga för dig?
– Jag är uppvuxen i en familj där vi alltid pratat politik och orättvisor vid matbordet. Jag drivs av att lära mig nya saker och mamma och pappa har alltid pushat mig till att fortsätta vara nyfiken. När vi var på semester och jag ville ha ketchup lärde de mig hur jag skulle be om det på olika språk och sedan gick jag fram till servitören. Jag fick lära mig att möta den okända omvärlden tidigt.
När det kommer till jämställdhet och privilegier är det viktigt att rannsaka sig själv, framhäver Anna.
– En del i att vara privilegierad är att man inte ser det. Människor som säger att de inte ser skillnad på folk och folk, de ljuger. Även jag som jobbar med de här frågorna ser skillnad på folk och folk, för det är så våra fördomsfulla hjärnor funkar. Men jag har valt att jobba emot de fördomarna och har tack vare det blivit mycket mindre fördomsfull.
Anna fortsätter:
– Alla gör fel, men när man väl inser det så blir ju det en möjlighet att förändra. Dölj inte dina fel och bli inte kränkt, utan försök se dem som en möjlighet att bli bättre. Äg situationen, alla är mänskliga.