Hon gör comeback efter ryggproblemen

Ungdomscirkusen stakade ut karriären för Anna Nerman Sylla. Nu är hon tillbaka som cirkusakrobat efter långvariga ryggproblem.

Liggande på rygg utnyttjar Anna Nerman Sylla all sin kraft tillsammans med kollegan Seela Wanvik i föreställningen "Det får bära eller brista".

Liggande på rygg utnyttjar Anna Nerman Sylla all sin kraft tillsammans med kollegan Seela Wanvik i föreställningen "Det får bära eller brista".

Foto: Kristian Wanvik

Familj2020-03-11 05:00

Ryggen gav upp 2007 och tvingade henne till två månader av sängliggande. Åren därpå föddes de tre barnen i tämligen rask och regelbunden takt. Drömmen om att få återvända till scenen har dock aldrig mattats. Och nu är hon där igen. I föreställningen "Det får bära eller brista" är Anna Nerman Sylla tillbaka i favoritsysslan som cirkusakrobat. Cirkeln är sluten. Premiären skedde nyligen i Landskrona.

– Jag trodde inte att det skulle vara så lätt att komma tillbaka. En positiv överraskning. Jag var beredd på att det skulle vara tuffare, säger hon.

Låt oss dock inleda det hela med en färd bakåt i tiden. En tidsresa som möjligen berättar något om hur mycket cirkusen betyder, och har betytt, för Anna Nerman Sylla. Ända sedan hon var fyra år gammal. Det var nämligen då, 1986, hon gick med i Norsholms ungdomscirkus.

– Jag var inte direkt något stillasittande barn och mina föräldrar tyckte att cirkusen skulle passa mig bra, säger hon.

Och det gjorde den?

– Det var som att hitta hem direkt. Jag har aldrig jobbat med någonting annat än cirkus. Bortsett från en sommar på Ica.

Norsholms ungdomscirkus – numera Norrköpings ungdomscirkus – gjorde sig bland annat känd för sina mänskliga pyramider. Tre–fyra "våningar". Anna Nerman Sylla började på toppen, det vanligaste när man är liten och lätt, men jobbade sig med åren stadigt neråt i pyramiden. Som 13–14-åring hittade hon drömpositionen som stabil grundsten i pyramidens botten.

En roll du trivs med?

– Verkligen. Där står man för stabilitet och trygghet. De på toppen av pyramiden måste ju kunna känna sig trygga där uppe. Jag älskar positionen i botten. Kanske har det lite med ett kontrollbehov att göra? Men jag gillar att lyfta och bära andra. En sorts omhändertagande. Det gäller både på det fysiska och psykiska planet.

Åren med ungdomscirkusen fick Anna Nerman Sylla att inse att det var cirkus och akrobatik hon ville ägna sig åt. Hon vidareutbildade sig hos Cirkuspiloterna i regi av Cirkus Cirkör och fortsatte med två år på cirkushögskolan i Bryssel. En mängd föreställningar följde och belastningen på kroppen, främst ryggen, blev stor. Något som möjligen skymdes av att hon hade såpass kul på jobbet.

– Det är oerhört utvecklande att hålla på med cirkus. Man träffar så många människor och lär sig vikten av samarbete. Jag har turnerat en hel del och fått träffa människor i väldigt olika livssituationer. Många av dem har det inte lika bra som vi. Man får lite perspektiv på hur bra vi själva har det i Sverige. Det är inte något man egentligen ska ta för givet.

Intervjun sker via telefon och själv befinner hon sig i den tillfälliga bostaden i Landskrona. Förberedelserna och repetitionerna inför "Det får bära eller brista" har varit intensiva sedan i höstas. I vanliga fall bor hon och familjen i Stockholm. Där jobbar hon som administratör på Cirkus Cirkör.

– Yngste sonen är född i maj 2018 och efter det bestämde jag mig för att komma i form igen, berättar hon.

– Det var en lång resa. Men jag intalade mig själv att inte stressa. Det fick ta den tid det tog och jag fokuserade på små muskler. Jag körde hemma med enklare rehab för mage och ländrygg. Det var tydligen rätt för det har gått lättare än jag trodde att komma tillbaka.

Kroppen hade tagit rejält med stryk under flera år. Framför allt genom att, i föreställningarna, gå från att bära folk på sina axlar till att köra parakrobatik i trapets. En skarp och påfrestande kontrast.

– Kroppen klarade inte den omställningen. Det var mitt eget fel. Jag borde ha gjort en lugnare övergång. Men jag var ivrig och lyssnade inte på kroppen tillräckligt. Bland annat drabbades jag av tre diskbråck och gick i flera år med mycket smärta. 2007 var jag sängliggande i två månader.

Funderade du på att lägga av då?

– Nej. Jag låg och planerade vad jag skulle göra i stället. Ett bra tillfälle att fundera på nya projekt. Även om jag var klar med luftakrobatiken, ville jag inte släppa cirkusen. Det har jag inte gjort heller. Jag har jobbat som lärare och pedagog och varit inblandad i Clowner utan gränser. Det har varit fullt upp.

Nu är Anna Nerman Sylla således redo för scenen igen. "Det får bära eller brista" är en akrobatisk föreställning med sex kvinnor i regi av Cirkus By Me som berättar historien om kvinnors styrka. Det är inte svårt att spåra kopplingar till hennes egen karriär som pyramidens ankare.

– Kvinnor har alltid burit, konstaterar hon.

Anna Nerman Sylla

Född: Kimstad.

Uppvuxen: Kimstad/Norrköping.

Ålder: 37 år.

Familj: Man och fem barn (varav tre egna).

Bor: Hagsätra, Stockholm.

Yrke: Säljer Cirkus Cirkörs föreställningar.

Aktuell med: Comeback på scenen som cirkusakrobat i föreställningen "Det får bära eller brista".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!