Nog för att hon försökte vÀlja nÄgot annat. Men generna frÄn kanske framför allt farmor Monica slog igenom.
Monica Milton drev Göta Hotell i Borensberg, jobbade varje dag mellan sju pÄ morgonen och nio pÄ kvÀllen, försÄg kanalbÄtarnas passagerare med nygrÀddade wienerbröd, gjorde egen korv. Monica Milton gick ur tiden nÀr Matilda var tonÄring.
Barnen mÄtte ha Àrvt en stor lust att driva restauranger. Matildas farbröder Petter och Niklas driver WÀrdshuset Gamla Linköping och MjellerumsgÄrden i Linköping. Matildas pappa Johan och mamma Carina tog över Klosterhotellet i Vadstena för 31 Är sedan.
â De började faktiskt med tvĂ„ tomma hĂ€nder men lyckades lĂ„ngsamt bygga upp verksamheten, sĂ€ger Matilda, som i dag driver hotellet, tillsammans med framför allt sin mamma Carina.
Pappa Johan finns ocksÄ med, och svarar för bland annat inredning.
â SĂ„dant Ă€r jag inte bra pĂ„, jag Ă€r mera sĂ€ljare och servicemĂ€nniska, sĂ€ger Matilda.
Systern Julia befinner sig i Schweiz och skaffar sig utbildning och erfarenhet men Àr pÄ vÀg hem för att jobba i Vadstena under sommaren, sÄ Àven hon har redan nu en fot inne i familjeföretaget, i vilket Àven Visit Vadstena med verksamheten pÄ Slottet numera ingÄr sedan februari i Är.
Matilda Àr född i Vadstena men flyttade efter grundskolan till GrÀnna för att göra sina gymnasieÄr pÄ GrÀnna Riksinternat.
â Mamma och pappa var helt enkelt sĂ„ upptagna att det fungerade bĂ€ttre för mig att bo pĂ„ internat och Ă€gna mig Ă„t studierna. Det var en hĂ„rd disciplin dĂ€r, och det var bra för mig.
Och dÀrefter fortsatte utbildningen i livets hÄrda skola. Matilda reste till Australien, tillsammans med sin man Anders Mindeus, som hon trÀffat redan som 17-Äring.
â Jag jobbade pĂ„ barer och restauranger och reste runt. Men det var ingen semester. En period jobbade jag med att plocka frukt. Det var tufft att stĂ„ uppe i ett trĂ€d i 40 graders vĂ€rme, med kliande boss innanför klĂ€derna och plocka ner persikor.
Efter uppnÄdd sjÀlvstÀndighet blev det dags för Matilda att vÀlja framtid.
â Jag pluggade till civilekonom i GĂ€vle i tre Ă„r. För att jag faktiskt drömde om att göra nĂ„got annat Ă€n resten av familjen, nĂ€mligen att gĂ„ omkring i svart kostym med portfölj och se viktig ut. Jag ville jobba pĂ„ bank.
Men inte kunde hon lÄta bli krögarlivet helt. Tillsammans med mamma tog hon ett tag över kaféet Berget i Linköping.
â Sedan blev det jobb pĂ„ Swedbank. Efter ett halvĂ„r hade jag tröttnat. Jag kan inte vara stilla.
AlltsÄ köpte Matilda krogen Aurora i Gamla Stan i Stockholm, 24 Är ung.
â Den drev jag i tre Ă„r. Jag saknade serviceyrket sĂ„ mycket att jag var tvungen. Bankjobb i all Ă€ra men det Ă€r för formellt för mig. Jag vill arbeta med kroppen ocksĂ„.
Matilda Milton framstÄr verkligen som den perfekta servicemÀnniskan, öppen, pratsam och med koll pÄ det mesta; hon plockar upp ett litet lock frÄn en glassförpackning pÄ gÄngen vid entrén till Klosterhotellet medan vi pratar.
â Det hĂ€r Ă€r en tuff bransch och man ska ha skinn pĂ„ nĂ€san men jag vill pĂ„stĂ„ att jag Ă€r en ödmjuk mĂ€nniska med stark empati, vilket man ocksĂ„ mĂ„ste ha.
Efter tre Är var hon alltsÄ trött pÄ att driva egen krog, sÄlde Aurora och nÀsta steg i karriÀren blev jobb hos en restauranggrossist.
â Det var jĂ€tteroligt! Jag var dĂ€r i tre Ă„r och eftersom jag Ă€r en vinnarskalle blev jag utsedd till Ă rets SĂ€ljare.
Men förebilderna för Matilda Àr förÀldrarna. Och farmor, sjÀlvklart.
â De har slitit sĂ„ hĂ„rt. Och det har gett resultat. NĂ€r det var dags att ta beslutet att utvidga genom att bygga ett spa vid Klosterhotellet sĂ„ var det lĂ€ge för mig att gĂ„ in i familjeföretaget. Lite tveksam var jag, skulle jag klara att jobba med mamma och pappa?
Det gjorde Matilda. Maken Anders hade avvaktat i Stockholm men nu flyttade hela familjen till Vadstena och i mars 2017 föddes dottern Filippa.
â Vadstena Ă€r ju en stad utöver det vanliga och vi vill vara med och fĂ„ fart pĂ„ allt hĂ€r.
Matilda har dock fler mÄl för framtiden.
â Jag vill ha ett eller tvĂ„ hotell till, som jag vill driva tillsammans med min syster Julia, vi matchar varandra perfekt! Men först ska hon ju ut och se vĂ€rlden.
Vilket Matilda och Anders ocksÄ vill.
â Ett par veckor i februari varje Ă„r reser vi i vĂ€g pĂ„ inspirationsresor. Jag Ă€lskar Frankrike, mest för den fantastiska matens skull; den enkla men goda. Vi har ocksĂ„ varit pĂ„ Kuba och i Karibien, lĂ„ngt utanför turiststrĂ„ken. Vi bor pĂ„ smĂ„ familjehotell och Ă€ter pĂ„ krogar dit lokalbefolkningen gĂ„r, berĂ€ttar hon.
â DĂ€rifrĂ„n kan man ta med sig idĂ©er hem till Vadstena, frĂ„n stĂ€llen med hjĂ€rta!