När Bo Axelsson tog över Ica-affären i Husby för 40 år sedan möttes han av en lanthandel med ett sortiment med allt från cement, bensin, träskor och stövlar till målarfärg, ammunition och spik. Han hade dessförinnan jobbat nio år i den moderna Ica-affären i Hageby.
– Jag tänkte inte så mycket på egen butik när jag jobbade i Hageby. Det var då en av Sveriges största Ica-butiker och många var i min ålder som jobbade där. Det hände mycket och jag trivdes bra. Jag hade hand om kolonial (torrvaror) och frysvaror och lärde mig mycket under den här perioden.
Men när det ringde från Icas regionkontor och han blev erbjuden att ansvara för en egen butik kunde han inte säga nej. I valet mellan Skärblacka och Östra Husby avgjorde närheten till barndomshemmet i skärgården.
– Det var en utmaning att bli egen företagare, men jag började direkt fundera på att modernisera affären. Jag hade redan bra kontakt med försäljare och många kom ut och hjälpte mig. Ett kärt minne är att min gamla chef Ragnar Johnson hjälpte mig att bygga om kontoret och komma igång med bokföringen som avskedspresent från Ica Hageby.
Familjen, som bestod av Bo, Anna-Lena och barnen Karin och Mats, lämnade lägenheten vid Hageby Centrum och flyttade in över affären i Östra Husby.
– Vi bodde ovanpå affären de tio första åren. Det var både plus och minus med att bo där. Även om jag jobbade mycket fanns det alltid tid att äta tillsammans och att läsa sagor för barnen. Men det var inte idealiskt om man ville vara ledig. Till slut tröttnade vi på att vakna med grilldoft i kudden på lördagsmorgonen eftersom grillen låg under vårt sovrum, säger han och skrattar.
I takt med att butiken byggdes ut och moderniserades började de satsa mer på färskvaror och catering med egen grill, smörgåstårtor, kallskuret och inlagd sill. Ett exempel är att han med kunder och personalen som smakråd skapade en potatissallad som finns än i dag.
– Jag kommer ihåg att jag hittade en nota på golvet som en kund tappat där det stod Bosses potatissallad, det var roligt.
Tanken var att butiken skulle bli en servicepunkt så folk inte skulle behöva åka till stan för att handla. En strategi som har fungerat och förutom ett antal mindre utbyggnader har affären dubblerat sin yta vid tre tillfällen sen början på 1980-talet.
– Det krävs i dag 800 till 1 000 kvadratmeter för att hålla ett brett sortiment så vi får behålla kunderna. Matintresset har ökat och det kommer ständigt nya produkter. Varukännedom är en stor del av yrket. Att hitta och lära mig om nya varor har jag alltid tyckt varit intressant och det är en av de sakerna jag jobbar med i dag när Mats (sonen) tagit över det dagliga ansvaret i butiken.
Bo Axelsson växte upp på en gård på Norra Finnö i Sankt Annas skärgård. Familjen försörjde sig delvis på vad gården producerade, men pappa Olle jobbade också bland annat som snickare och på posten. Mamma Margit jobbade som kokerska på Wass pensionat i Sanden.
– Mamma lagade fantastisk mat, framför allt husmanskost. Det var alltid vällagat, hon hade det i nyporna. Det är svårt att kopiera, men jag letar efter smakminnena och försöker laga rätter som hon gjorde dem. Jag har lärt mig en del genom åren, men det är inte lätt att nå hela vägen fram.
En höjdpunkt under barndomen var när alla i familjen fick varsin wienerkorv på lördagskvällar.
– Det har präglat mig. Jag är intresserad av charkuterier, speciellt lokala svenska och av det som produceras på gårdar här på Vikbolandet.
Bo Axelsson pratar gärna om vikten av att samarbeta och ha ett väl fungerande lokalsamhälle. Han är ideellt aktiv både i Östra Husby bygdegårdsförening och Vikbolandets företagsgrupp.
– Det är intressant att tillsammans med andra utveckla bygden. Vi gör till exempel varje år en turistbroschyr för Vikbolandet och Wikbolandsmarken. Idén med marknaden kommer från en diskussion vi hade i företagsgruppen om lokal mat.
Han delar numera sin tid mellan sina ideella åtaganden, umgås med sina barnbarn, en och annan resa med hustrun Anna-Lena och så är han förstås fortfarande kompanjon med sonen Mats.
– Affären är en livsresa. Jag har levt tillsammans med alla kunder, bofasta och sommargäster, all personal och ungdomarna som jobbat på somrarna. Det är härliga minnen och det är nog därför det är svårt att släppa det.
Fotnot. Intervjun är gjord innan coronasmittans utbrott.