Glider du och din partner isär? Här är experternas tips

Håller du och din partner på att glida isär? Vi har pratat med två rådgivare som ger handfasta tips på hur ni stärker relationen.

Det är viktigt att ta sitt eget ansvar i relationen.

Det är viktigt att ta sitt eget ansvar i relationen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Familj2021-03-26 20:00

– Det är viktigt att se vad det är för beteende som gör att man glider isär. Det handlar om att man går åt olika håll. Om val, säger Sverker Wadstein, terapeut som driver företaget Bra relationer.

Vi har pratat med honom men också med Familjerådgivningen, som på kommunens uppdrag stöttar par i kris.

– En uppgift som vi som familjerådgivare har är att sträva efter att försöka förstå var och en av de som är inblandade i konflikten. Nästa steg är att få parterna att förstå varandra, säger Håkan Pettersson legitimerad psykoterapeut och familjerådgivare vid Familjerådgivningen i Norrköping.

Det handlar både om att tolka sina egna känslor och se partnerns perspektiv.

– Vid reparationsarbete blir fortsättningen att skapa en gemensam syn på hur man ska gå vidare, säger Håkan.

Sverker trycker på att se sitt eget ansvar.

– Man måste vara konkret – vad är det du själv behöver förändra? Vad stör du dig på själv i ditt beteende? Och sedan förstå det arbete som måste göras. Om man lyckas måste man se vad det är man gör annorlunda nu.

undefined
"Det är svårt att i krissituationer klara av att lyssna till den andres upplevelse men det är betydelsefullt i läkandet", säger Håkan Pettersson på Familjerådgivningen.

Småbarnstiden kan vara utmanande. Sverkers råd är att tänka på vad man kan göra för varandra och kärleken i vardagen. Flera små saker är viktigare än att åka på en weekend.

– Hitta mikrostunderna för kärleksrelationen, säger han.

Han säger att det också är viktigt att ge varandra egentid. Att kunna duscha och gå på toaletten ifred.

Nu under pandemin är situationen speciell, men Sverker menar att vi generellt kan bli bättre på att be om hjälp och använda oss av barnvakt.

– De flesta älskar att hjälpa andra. Då kan man få tid att åka iväg eller bara ta en lunch ihop eller en utflykt i vårvädret.

Sverker tycker att det är viktigt att fundera på vad det var som gjorde att man "gled ihop" och blev ett par men också vad man vill nu.

– Kärlek är som kondition, den måste ständigt underhållas. Efter några år kanske man inte har riktigt samma behov som i början. Relationen utvecklas. Kanske behöver jag andra saker av min partner i dag?

– Man ska vara medveten om att man själv kanske tycker att fysisk beröring är jätteviktigt, medan den andre känner sig älskad av annat.

Han säger att det är viktigt att båda är lyhörda för vad den andre vill men också att man ger utrymme till egna intressen och vänner.

– Det är viktigt att ha flera nära relationer. Det förebygger man ju allt med. Det gör dels att man får en bättre relation till sin partner men då är man heller inte ensam om ens partner är otrogen eller lämnar en. Vänner ger bekräftelse och närhet.

Vi ber Håkan Pettersson om råd för att inte fördjupa en konflikt.

– Sätt inte etiketter på varandra. Låt bli att kränka varandra. Sluta aldrig att lyssna på varandra. Negligera inte varandra. Undvik att fastna i negativa återkommande mönster, säger han.

undefined
"Det är viktigt att ha flera relationer. Det förebygger man ju allt med", säger relationsrådgivaren Sverker Wadstein.

Sverker Wadstein säger att det är viktigt att tänka på hur man uttrycker sig för att inte låta anklagande.

– Börja alltid med att jag tänker eller jag känner.

Han tipsar om tre check-frågor, bland annat för att undvika generaliseringar som att den ena parten alltid eller aldrig gör något.

1. Är det jag kommer säga sant?

2. Hur kan jag säga det på ett konstruktivt sätt?

3. Är det rätt tidpunkt?

Att kommunicera är grundläggande men kan vara svårt och man kan behöva hjälp.

– Framför allt hjälp att lyssna till varandra. Bakom en ilska och anklagelser finns ofta en saknad och längtan efter att få kärleksfulla behov mötta, säger Håkan Pettersson, som tipsar om att inte vänta för länge.

– Då har inte problemen hunnit bli så befästa och fördjupade.

Tipsa oss! Har du och din partner tagit er igenom en svår kris? Hör av er om ni vill berätta om era erfarenheter.

Här finns hjälp att få

Förutom privata terapeuter finns Familjerådgivningen, en lagstadgad verksamhet dit par som behöver stöd och hjälp kan vända sig. Det kan vara sambos, gifta, särbos eller separerade.

Familjerådgivningen har absolut sekretess både i förhållande till enskilda som till myndigheter. Inga journaler eller register förs och den som vill kan vara anonym.

Avgiften är subventionerad, för att alla som behöver ska kunna söka hjälp.

Karta: Olai kyrkogata 50
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!