Vanligtvis brukar eleverna i högstadiet och gymnasiet i Motala kommun få lyssna till förintelseöverlevare eller anhöriga till överlevare för att uppmärksamma förintelsens minnesdag.
– I och med pandemin så kunde vi inte göra så i år, så vi fick tänka om, säger Joakim Svensson, SO-lärare på Skolgårda skola och medplanerare av Förintelsens minnesdag i Motala.
Idén som föddes var att engagera eleverna där de skulle lämna sina egna reflektioner och tankar kring demokrati och jämställdhet inom tre ämnen – svenska, SO och bild.
– Eleverna fick ett antal rubriker att utgå ifrån gällande Förintelsen, demokrati och mänskliga rättigheter, säger Joakim och fortsätter:
– På så sätt gör vi eleverna delaktiga och att de ska bidra med sina tankar utan att bara vara mottagare.
Har det varit givande?
– Ja det tycker jag, flera elever glimtar till ordentligt och skriver väldigt vuxet. Som lärare får jag ett kvitto på att de har tagit till sig kunskaper om förintelsen och mänskliga rättigheter och hur de tänker omkring det. De har inte bara faktakunskaper utan även reflekterat över hur viktigt det är, säger Joakim.
När biblioteket öppnar igen kommer både texter och bilder ställas ut för allmänheten att ta del av.
– Det här kommer vi kanske spinna vidare på kommande år. Det kan vara lite svårt ibland att få ungdomar i tonåren att relatera till demokrati, de är inte röstmyndiga än, och har kanske inte tänkt på det. Det som är viktigt i deras liv är kanske inte det här än, säger Joakim.