De käkar klimatsmart – och kapar matkostnaderna

Genom att planera måltiderna och tänka klimatsmart har Nina och Niklas Norlin fått ned sin matkostnad till 2000 kronor i månaden. Nu inspirerar de tusentals följare med sin matresa.

Paret förvarar alla råvaror så att de håller länge och ser till att äta upp allt de köper.

Paret förvarar alla råvaror så att de håller länge och ser till att äta upp allt de köper.

Foto: Elin Holmer

Familj2021-04-22 21:00

Makarna startade Lillamatkontot på sociala medier 2017 och där delar de med sig av inköpslistor, recept, knep och framför allt, en stor dos matglädje. De äter växtbaserat och handlar en gång per månad. På så sätt har de lyckats kapa sina matkostnader till mindre än hälften av den summa som rekommenderas av Konsumentverket.

– Det viktigaste för att du ska klara av att handla enbart en gång varje månad är att du är ärlig mot dig själv. Köp det du vet att du äter och glöm inte godsakerna, säger Nina.

undefined
Niklas och Nina Norlin driver ett matkonto på sociala medier där de visar hur de kapat sina matkostnader genom att äta klimatsmart.

Vi sitter i deras kök i radhuset i Finspång och hon visar hyllan högst upp i skafferiet där det finns både chips och choklad. Men här finns också potatis, torkad svamp, hemgjort nyponpulver, rostad lök och en hel del annat. Att de lyckas hålla nere kostnaderna betyder inte att de äter torftigt, men strukturerat. De ser till att använda all mat de köper.

– Jag älskar slutet av månaden, när det nästan är tomt i förråden. Då tvingas jag tänka nytt och utmana mig själv för att få till en schyst rätt, säger Nina.

undefined
Paret förvarar alla råvaror så att de håller länge och ser till att äta upp allt de köper.

Både hon och Niklas gillar att experimentera i köket och deras inställning till mat är opretentiös och tillåtande.

– Du måste våga misslyckas, säger Nina.

Matintresset har inte alltid varit en självklarhet för paret, även om en det var en soppa som spelade huvudrollen när de träffades. Då var de studenter och Nina bjöd Niklas på middag, vilket blev startskottet för deras relation.

– Men på den tiden kunde du i princip bara laga två rätter, säger Niklas och skrattar åt minnet.

Det var efter att Nina drabbats av en hjärnblödning som matlagningen blev en slags terapi och rehabiliteringsprocess. Hon började testa sig fram i köket och genom att dela med sig på sociala medier fick hon möjligheten att skapa sig en ny identitet som matkreatör.

– Det är något väldigt fint med att få dela sitt intresse med andra, att inspirera och peppa varandra.

undefined
Att smaksätta och utveckla vardagsrätter är något Nina tycker är roligt. Genom att krydda korven och tillsätta såser, rostad lök och picklade grönsaker får den enklaste rätt ett rejält lyft.

Matkontot är numera parets främsta fritidsintresse. De får ofta förfrågningar om betalda samarbeten, men hittills har de inte sträckt sig bortom att testa vissa produkter. 

– Vi vill inte tappa bort vår frihet och vår glädje. Dessutom jobbar vi båda med annat och kan inte lägga ned den tiden som samarbeten ibland kräver, säger Niklas.

Andra intressen de har är att träna och Niklas älskar att odla. Innan de flyttade till radhuset i Finspång 2018 bodde de i ett hus på landet utanför Norrtälje. Niklas odlade och Nina lagade mat på råvarorna. Pallkragarna i radhusträdgården skvallrar om att trädgårdsintresset består, även om det nu utövas i mindre skala. Sallad, tomater och gurka är de till exempel självförsörjande på under sommarhalvåret.

Paret har ett stort engagemang i klimatfrågan och tycker att det känns viktigt att göra vad de kan för att minska sin egen påverkan. Och kan de inspirera fler ser de det som en bonus.

undefined
De tar till vara på naturen och har både torkad svamp och eget nyponpulver.

Deras bästa tips för den som vill börja äta mer växtbaserat är att gå över successivt och börja med att byta ut vissa animaliska produkter mot gröna alternativ.

– Du behöver inte byta till ett helt nytt kök på en gång, utan byt grädden i din rätt mot växtgrädde och så vidare, säger Nina och Niklas fyller i.

– Alla behöver ju inte bli strikta veganer, utan du kan plocka ut vissa rätter och testa dig fram. Det viktigaste är att du känner glädje och nyfikenhet i köket.

undefined
Paret lagar gärna vardagsrätter och en favorit som går snabbt att tillaga är vegokorv med pasta.
Nina och Niklas Norlin

Ålder: 32 och 33 år.

Bor: Radhus i Finspång.

Favoriträtt: Niklas: Fuskgratäng (som fiskgratäng fast med tofu som protein). Nina: veganska pannkakor toppade med hasselnötskräm och banan.

Följ på: @Lillamatkontot på Instagram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!