– Problem med magen har jag egentligen haft hela livet. Som barn hade jag svårt att äta och jag kunde tugga maten torr, för den bara växte i munnen på mig. Ofta fick jag gå och spotta ut den, det gick inte att svälja. Vad ingen förstod då var att det var min kropps sätt att säga att "det här ska inte ned i systemet", berättar Charlotte Schön Poulsen.
Med tiden lärde hon sig att inte lyssna på kroppen, berättar hon vidare.
– Då gick det plötsligt att äta mat, men med konsekvensen att kroppen inte riktigt fungerade. Jag hade konstanta problem med magen.
Antingen var Charlotte hård eller lös i magen.
– Jag vande mig vid att antingen sitta på toaletten väldigt länge i väntan på att något skulle hända, eller behöva veta precis var närmaste toalett fanns. En gång fick jag tigga pengar på Oslos centralstation när jag inte hade några norska pengar och verkligen behövde gå på toaletten. Andra gånger har jag fått springa ut i skogen och torka mig med både handduk och jacka, för att det inte fanns något stopp.
Först i tonåren fick hon veta att hon lider av IBS, Irritable Bowel Syndrome, vilket innebär att man har en lättretbar eller överkänslig tarm.
– Från sjukvården fick jag höra att det inte finns någonting att göra, att jag helt enkelt bara har en nervös mage. Men det finns många delar man kan testa.
Genom åren har Charlotte provat att utesluta många typer av livsmedel.
– Jag har testat massor. En tid uteslöt jag all lök, jag har ätit mejerifritt, jag har ätit glutenfritt ... Varje gång jag uteslutit något har det känts lite bättre, men aldrig helt bra.
Först 2008, när Charlotte var 40 år, hittade hon lösningen som kom att förändra hennes liv. Hon tål inte stärkelserik kost.
– Det är faktiskt många med IBS som har just det problemet. Jag har uteslutit både pasta, ris och bröd. Till en början tålde jag inte heller potatis, men efter något år, när kroppen påbörjat sin läkning, upptäckte jag att jag klarade av lite stärkelse igen. I dag upplever jag att så länge jag sköter mig så kan jag äta lite potatis eller stärkelserika rotfrukter ibland.
Får Charlotte däremot i sig gluten, då rasar magen på nytt, berättar hon.
– Jag tror att jag har ätit pasta en gång sedan 2008. Det finns inte på kartan för mig att börja med varken det eller ris och bröd igen.
Hur var det för dig att, efter ett helt liv med problem med magen, äntligen hitta lösningen?
– Jag var salig. Det går inte att beskriva den känslan. När jag förstod vad som var mitt problem så tog det inte mer än tre dagar innan allt vände. Det var en magisk känsla att ha en lugn och platt mage för första gången.
I dag är Charlotte 53 år och beskriver att hon har en mage "som går som klockan".
– Men det kräver också att jag har bra vanor och rutiner. Det handlar inte bara om maten. Kroppen är känslig och lever man ett ostrukturerat liv, då är det svårt att få ordning på magen.
Hon fortsätter:
– Jag vaknar till exempel varje morgon av min "bajsklocka". Jag behöver väldigt sällan ställa alarm, utan jag vaknar av mig självt med vetskapen om att jag behöver gå på toaletten.
Har du någonsin skämts för dina problem med magen?
– Nej, jag har tagit till humor i stället. Jag har en treårings kiss- och bajshumor, skrattar Charlotte och fortsätter:
– Det har varit mitt försvar, men jag har ändå aldrig känt mig handikappad. Det har fått vara som det var.