"Att kunna färglägga dem ger ett extra djup"

För Lasse Eriksson har gamla bilder alltid varit ett stort intresse. Men sedan en tid tillbaka har han ägnat många timmar åt att ge dem nytt liv genom färg.

Lasses genuina intresse för historia går hand i hand med fotointresset.

Lasses genuina intresse för historia går hand i hand med fotointresset.

Foto: Sofia Axelsson

Familj2021-04-23 21:00

I den småkyliga vårkvällen slår sig Lasse ned på en stol ute i trädgården, den fina utsikten över Bocksjön i Bona går inte att missa när solen sakta går ned. I pandemin både jobbar han och ägnar sig åt sin hobby på hemmaplan.

– Det fanns ett tv-program som hette "Svart på vitt" som gick på 80-talet. Där pratade man om gamla bilder och historien bakom dem. Då blev jag fascinerad och tyckte det var väldigt fint med svartvita bilder. 

Lasse som ibland tar uppdrag att släktforska åt andra har gått igenom många gamla bilder i släktträd.

– Då blir det mycket gamla bilder på gårdar och människor, skrattar Lasse.

Den första bilden han kolorerade var en bild på sin egen pappa.

– Det var en bild från 1953 där han stod på taket och höll på att riva Flodins hörna i Motala. Då hade jag läst att det skulle gå att färglägga bilden, och eftersom det var ganska bra kvalité på bilden så var jag tvungen att testa, säger han och fortsätter:

– Svartvita bilder är väldigt fina i sig men att kunna färglägga dem ger både ett extra djup och en aha-upplevelse. 

Det första han gör med bilderna är att beskära dem och ta bort fläckar och ojämnheter som kan finnas. 

– När man är klar med förarbetet kan man börja med färgläggningen. Man måste ha en bra grund för att det ska bli en bra bild.

I nästa steg kör han bilden genom ett program som ger bilden sin första färg.

– Det blir inte alltid perfekt. Man får bättra på färger och se till att det blir så rätt som möjligt. Så det kan bli en hel del jobb med det. Ibland får man ta att det inte stämmer mer än till 80-90 procent.

Lasse berättar även att det tar runt en timma att bli klar med bilden. På ett och ett halvt år har han hunnit med att fixa till 850 bilder, varav 500 har kolorerats.

– Jag är fortfarande en glad amatör på bildbehandling. Men när man sitter vid datorn mycket och jobbar med support som jag gör dagligen så är det en jättebra avkoppling. Att kunna tänka på annat en stund.

Lasse hittar bilderna i bland annat litteratur, på digitaltmuseum.se men även gamla vykort på auktionssidor. Sedan en tid tillbaka har han aktivt lagt upp kolorerade bilder i Facebookgruppen "Bara gamla Motalabilder".

– De mest intressanta bilderna är det ju när det är människor med, exempelvis torghandeln. Då blir det mycket kommentarer och folk lever sig in och minns tillbaka hur det var förr, säger Lasse.

Men de flesta bilderna från Bona, Godegård och Motala går hem hos Lasse.

– Jag gillar bäst bilderna från 1910-20-tal. De fotograferade på glas och det blir så himla klara och fina bilder.

Facebookgruppen han är aktiv i växer och allt fler bidrar med gamla bilder. Lasse berättar att den respons han får på det han lägger upp har blivit ett sätt för honom att lära känna Motala lite bättre.

– Jag är ju uppvuxen i Godegård men gick i skolan i Motala så det är min stad och det finns mycket som fascinerar med dess historia och förändring genom åren. Jag lär mig något nytt varje dag tack vare Facebookgruppen.

Lasse Eriksson

Ålder: 59 år.

Bor: Bona.

Smeknamn: Pajen. "I Motala kallas jag för 'DatorLasse', jag har jobbat med datorservice och support i 17 år."

Familj: Särbon Tina.

Fritid: Trav, foto, trädgården och motion.

"Bara gamla Motalabilder"

Tommy Ivarsson startade gruppen. Han tillsammans med Rolf Magnusson och Åke Lindberg arrangerar bildvisningar med namnet "Motala Förr och Nu". Där hela överskottet går till Barncancerfonden Östra. Ny visning är planerad under hösten i Folkets Hus. Mer information: www.1414.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!