Jobben har ökat med 300 000, tack vara de insatser vi kunnat göra för arbetsmarknaden och tack vare en välskött ekonomi. Detta är viktigt eftersom jobben är grunden till att vi får resurser till skola, vård och satsningar på väg och järnväg.
Vilken politik den så kallade oppositionen planerar att driva är okänt. Däremot vet vi att partiernas politik spretar också då det handlar om de viktiga jobben. I en tid när vi måste ta till vara varje mänsklig resurs och arbetad timme väljer Miljöpartiet att lägga fram förslag om friår och att förkorta arbetstiden till 35 timmar per vecka medan Vänsterpartiet vill ha 30-timmars arbetsvecka. Vad en röst på respektive parti kommer att innebära om de ska regera tillsammans är omöjligt att veta och hur Löfven (S) ska kunna kompromissa är en gåta? Ett vet vi dock. Sverige har inte råd med en politik som innebär att färre som arbetar ska försörja fler som lever på åtgärder och bidrag.
Idag finns ingen bestämd pensionsålder, även om många tror att det är 65 år som gäller. Rätt att jobba kvar har man tills man fyllt 67 år och enligt Pensionsgruppens förslag bör den åldersgränsen höjas till 69 år. AMF visar i en undersökning att drygt en femtedel av de som gått i pension hade velat jobba längre och då är det framför allt akademiker som forskare, ingenjörer och lärare men även egna företagare som är mest positiva.
”Will you still need me when I’m 64”, sjöng Beatles och visst behöver Sverige alla de som kan och vill jobba vidare. Skolan står inför en stor lärarbrist precis som vården har stort behov av personal. Flexiblare arbetstider och bättre ekonomiska villkor är några faktorer som skulle kunna bidra till att man vill jobba längre. Vi måste lämna ålderstänket och istället se till individen samtidigt som vi skapar nya möjligheter för de som vill dela med sig av sina kunskaper efter 65.
På ett av mina många skolbesök hörde jag talas om en 73-årig kemilärare på en grundskola som genom sitt engagemang och sätt att undervisa gjorde att andelen elever som sökte till de naturvetenskapliga och tekniska programmen på gymnasiet ökade från 10 till 37 procent. Människor gör skillnad.
Reformer framöver kommer att behöva finansieras krona för krona, antingen genom mer skatteintäkter eller minskade utgifter. Alliansen är dock tydliga med att det inte är aktuellt med högre skatt på arbete eftersom det leder till färre jobb. Det är endast genom fler arbetade timmar som vi klarar välfärden och får råd med viktiga investeringar.