Vätterns unika kvalitet hotas

Motala2013-09-11 07:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riksdagens övergripande mål för miljöpolitiken är högt ställt. Det innebär att vi till nästa generation ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Ett sådant beslut förpliktigar. Moderaterna har tillsammans med de övriga allianspartierna valt att fokusera på frågor som rör klimat, biologisk mångfald, havsmiljö och giftfri miljö. Bland dem finns målet om grundvatten av god kvalitet.

Dricksvatten av god kvalitet är en förutsättning för liv och ett väl fungerande samhälle. Ett av de tyngsta ansvaren politiker har är därför att långsiktigt säkra tillgången till detsamma. En viktig dricksvattentäkt är Vättern som är Europas största dricksvattenkälla. I dag försörjer sjön cirka 250 000 invånare i elva kommuner och flera kommuner i närområdet har planer på att ta sitt vatten ur Vättern. I ett framtida perspektiv menar många att vattnet i sjön även ska kunna försörja kommuner i Mälardalen och Stockholmsområdet.

Problemet är dock att Vättern och dess unika kvalitet hotas. Det handlar bland annat om ett gruvbolag som nyligen beviljats bearbetningskoncession. En eventuell gruvdrift skulle naturligtvis på kort sikt kunna vara positiv för regionen i form av nya arbetstillfällen, men samtidigt måste vi försäkra oss om att det råder mycket höga krav på verksamheten för att skydda miljön i allmänhet och dricksvattnet i synnerhet.

I Ukraina tornar just nu en miljökatastrof upp sig där ett gammalt, numera vattenfyllt, dagbrott, på grund av sprickbildning i berggrunden, riskerar att börja läcka förgiftat vatten till en dricksvattentäkt för tio miljoner människor. Det planerade dagbrottet vid Vättern ligger på ett berg endast 1,5 km från sjön. Att säkerställa att inga framtida läckage från det planerade dagbrottet till Vättern ska kunna ske på samma sätt som nu sker i Ukraina måste vara ett absolut krav för att få starta en gruva.

Förra hösten skrev jag en motion där jag ansåg att regeringen behövde få ett uppdrag för att titta på hur vi kan säkerställa att Vättern och dess dricksvatten även i fortsättningen skyddas. Det är därför glädjande att regeringen i somras beslutade tillsätta en utredning om utmaningarna för en trygg dricksvattenförsörjning i Sverige. Utredaren ska bland annat titta på klimatförändringarnas effekter på vattenkvalitet och tillgång till dricksvatten samt kartlägga kontrollen av dricksvatten. Uppdraget ska redovisas senast i juni 2015.

Jag är naturligtvis inte emot tillväxt men då det sker i ett område som ligger inom Vätterns tillrinningsområde måste vi i högsta grad försäkra oss om att en eventuell gruvdrift omgärdas med extremt rigorösa skydd för miljön.

Vättern utgör redan ett betydande riksintresse för turism, fritidsliv, natur- och kulturvärden, naturvård, yrkesfisket och totalförsvaret. Dessutom är hela sjön utpekad som ett Natura 2000-område. Vättern är således intressant ur många olika perspektiv. Nu måste vi säkerställa att Vätterns dricksvatten fortsatt ska hålla hög kvalitet även för kommande generationer.

?riksdagsledamot från Östergötland