Om du följt utvecklingen noga så vet du att EU:s miljökommissionär, Janez Potocnik, i slutet av förra veckan meddelade att han inte avser att dra Sverige inför EU-domstolen på grund av den nu pågående selektiva urvalsjakten.
Huruvida Jägareförbundet sov under naturkunskapslektionerna råder det säkert delade meningar om. Men, vi sov definitivt inte under samhällskunskapslektionerna. Där lär man sig nämligen att all förvaltning av gemensamma resurser och problem måste ske med den drabbade minoritetens inflytande för ögonen. Elinor Ostrom fick Nobels ekonomipris för denna insikt 2009. Samma kloka kvinna som sade att ”en demokratis kvalitet ytterst bestäms av hur de hanterar drabbade minoriteter”. Ett bra exempel på detta är björnens utveckling i landet. Fram till 1981 var björnjakt förbjudet i landet och björnstammen ökade inte nämnvärt utan bestod av något hundratal individer. Då infördes licensjakt på björn och i dag har vi minst 3 300 björnar i landet.
Vargen är väldigt speciell eftersom den är den enda kända art där ökande kunskap och ökande praktisk erfarenhet av den ger en mer negativ attityd. Det gäller över hela världen, där det finns varg finns det konflikt. I Ryssland jagar man varg med helikopter och gift samt statliga skottpengar, Tyskland och Frankrike har just fått sina första vargar i modern tid och där finns minst lika stora konflikter som här hemma. I den ovan nämnda miljökommissionärens hemland, Slovenien, skjuts en mycket högre andel av vargstammen än vad vi planerar årligen. I fjol beslutade självaste Barack Obama att öka vargjakten i norra USA med flera hundra procent på grund av de problem de för med sig. Vargen är och förblir väldigt svår att leva sida vid sida med och det stora problemet för vargen i Sverige i dag är att de som bor med den snabbt blir mer negativt inställda till den.
Vargfrågan handlar egentligen inte om biologi. Vi har stenkoll på vargen i Sverige, alla vuxna vargar har ett namn och ett nummer. Så att bevara vargen på biologiska grunder är inga problem. Inaveln i vår vargstam minskar nu för fjärde året i rad och vi har, trots de licensjakter som genomförts, världens högsta tillväxttakt på vår vargstam. Utmaningen är att få de som ska leva med vargen att acceptera den. Då kan man inte påstå att de ska vara glada för att de får en ny näring – rovdjursturism. Jaktturismen i Sverige omsätter i dag 1 500 gånger så mycket som rovdjursturismen. Vargen är världens mest spridda stora däggdjur, att då få resten av världen att vilja komma hit och titta på den blir ganska svårt. Älg däremot, det är en turismsymbol värd miljardbelopp.
Så Philip, vill du bevara vargen i Sverige är det en väldigt bra idé att försöka hitta redskap som gör det lite lättare för de som ska bo och leva med vargen. Jakt och skyddsjakt på oskygga och skadegörande individer är en sådan åtgärd. Ditt förslag ”skyddsjakt på skjutgalna jägare, både män och kvinnor” tar jag och övriga 300 000 jägare som ett hot från dig och är kanske inte fullt lika effektivt om vi ska minska polariseringen och motsättningarna i frågan.
Den stora förloraren på den polariseringen är nämligen vargen, det finns det väldigt gott om exempel på. Det lärde jag mig under samhällskunskapen…